MILANOVIĆ: “NE ŠIRENJU NATO-a, netko može naše ljude poslati u Ukrajinu”

18.02.2022. 12:14:00

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao u petak da se NATO ne bi trebao širiti na Ukrajinu.

“Dok sam predsjednik, bit ću protiv toga da se NATO širi igdje”, rekao je Milanović novinarima u Požegi.

Izjava hrvatskog predsjednika, koja je suprotna politici otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, stiže u vrijeme ključanja napetosti između Rusije, koja gomila vojsku na ukrajinskoj granici, i zapadnih zemalja koje je upozoravaju da ne napada tu zemlju.

Rusija za povlačenje vojske, između ostaloga, traži jamstvo da se NATO neće širiti na Ukrajinu.

“Mislim da onaj tko zagovara da se NATO širi na Ukrajinu ugrožava i hrvatski interes. Jer mi smo u NATO-u, netko sutra može naše ljude netko tamo poslati”, objasnio je Milanović.

Milanović je već ranije govorio kako Ukrajini nije mjesto u NATO-u, što je izazvalo diplomatski skandal i prosvjed ukrajinskog veleposlanika. “Ukrajini nije mjesto u NATO-u, a situacija na ukrajinsko-ruskoj granici je ozbiljna kriza iza koje prvenstveno stoji dinamika američke unutarnje politike“, rekao je u siječnju predsjednik Zoran Milanović.

Milanović je tada rekao smatra da postoje načini da se Ukrajina sačuva kao „čitava država ili 99 posto nje“ i da joj se ekonomski pomogne, ali je dodao da joj nije mjesto u NATO savezu, u kojem, na primjer, nisu ni neutralne Finska, Austrija i Švedska pa su sigurne zemlje.

Ova kriza, „to nema veze ni s Ukrajinom ni s Rusijom, to ima veze s dinamikom američke unutarnje politike Joea Bidena i njegove administracije“, rekao je tada Milanović i naglasio da se u „pitanjima međunarodne sigurnosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje“ američke administracije.

Milanović smatra kako je Bidenova demokratska vlada pod pritiskom vlastitih ‘jastrebova’ u stranci, ali sada i onih republikanskih koji su „do jučer opravdavali i podržavali ziherašku i mirnu politiku“ bivšeg predsjednika Donalda Trumpa prema Moskvi, a sad pritišću Pentagon i Bidena da se prema Rusiji postavi čvrsto.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.