Milanović: Nisu mi poznate pojedinosti Marićevog odlaska

07.07.2022. 21:02:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u četvrtak odlazak ministra financija Zdravka Marića iz Vlade rekavši da mu nisu poznate pojedinosti, da je Marić bio korektan, a da su zdanje "bezobrazne mjere" radili u njegovoj vladi, i to kada su išli u rat s bankama.  

Marić je bio korektan, no mene su on i njegovi suradnici proganjali da sam uzeo nekakav kredit, dok je istodobno on uzeo kredit u državnoj banci, s dvostruko manjom kamatnom stopom. Taj kredit i dalje plaćam, on je otišao iz Vlade, zadržao je taj kredit i Most je zatražio da ode, rekao je Milanović u Nuštru te dodao kako se zbog toga u politici "gubi glava" u zapadnoj Europi, a Hrvatska, nažalost, još nije na toj razini.

Ovo je osobna nota, kaže Milanović, njegov tadašnji šef ministar financija mi je prigovarao da sam preplatio kredit, što i jesam, kao "zadnja budala" sam uzeo kredit u zapadnoj banci za stan, dok je njegov pulen, kao predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke, uzeo kredit s kamatom od tri posto. To je Hrvatska, dodao je. 

Rekao je i da "ne bi pridavao nikakva posebna svojstva ministru Mariću". Bio je srednji manager u Agrokoru kod Ivice Todorića, dijelio je sobu s jednim fond managerom koji je privatni poduzetnik za razliku od njega. Želim mu sve najbolje u životu, nije bio antipatičan, dodao je.

Nema ravnoteže, u ovoj Vladi o svemu odlučuje samo jedan čovjek

Upitan je li Marićev odlazak politički korektan u vrijeme inflacije i očekivane recesije, Milanović je odgovorio kako to ne bi trebalo precjenjivati i da u ovoj Vladi o svemu odlučuje jedan čovjek i pita se samo njega i tu nema nikakve ravnoteže.

Oni koji mu daju bezuvjetnu podršku, a nisu iz njegove stranke, preuzimaju odgovornost za sve što ne valja, to je njihov problem. Neće se ništa promijeniti, gospodin koji dolazi će raditi isto, posebno u svjetlu ulaska Hrvatske u eurozonu, jer tu autonomije više nema", rekao je aludirajući na mogućeg novog ministra financija Marka Primorca.

Marić je cijelo vrijeme radio u sustavu, u privatnom sektoru nije radio nikad, bio je savjetnik za strane investitore kod postupka zaduživanja Agrokora kao osoba za kontakt sa stranim bankarima i investitorima. To je posao koji ga nije "žderao" i to je sve što je radio, i Vlada. Nije bio u HDZ-u, kako ni njegov nasljednik, što isto dosta govori o stranci - ili se nitko pristojan ne želi tamo učlaniti ili nema ljudi, ne znam, kazao je.

Uglavnom, dodao je, od početne postave te vlade do danas nije ostao skoro nitko, a ljudi odlaze  u skoro nenormalnim uvjetima. Želim vjerovati da je Marić otišao iz osobnih razloga i ima pravo na to, rekao je predsjednik.

Milanović o uhićenju Tolušića: Još jedan

Na upit kako gleda na uhićenje bivšeg ministra Tomislava Tolušića, kratko je odgovorio - još jedan.

Dodao je kako je u njegovo (premijersko) vrijeme DORH imao bolje vodstvo te podsjetio da je njegov šef ureda optužen radi "nekakvih" dnevnica, ali da nitko od njegovih suradnika nije nastradao i da nije bilo optužnica. "Ili smo se super prikrivali ili nismo krali. Ovdje su pohapsili sve živo", dodao je.

Novinare je pak upitao 'ima li pitanja o odlikašima' aludirajući na slučaj svog sina.

To je za drugu epizodu, da napravimo retrospektivu učeničkog puta vlasnice Handžar (Hanza) medija koja je bila najlošija učenica u povijesti zagrebačke Klasične gimnazije koja je išla na produžnu tri puta, više i od ministra Marija Banožića. Moj sin može pasti razred, ali neka javnost čuje što imam za reći. Njezin pokojni otac mešetar je obećavao da će malu ispisati iz škole, samo ako ju puste. Njezina ukradena medijska kuća stečena je poslovnom prijevarom, i to je valjda osveta lošeg đaka, dodao je.

Izvor: hina/Foto:Admir BULJUBAŠIĆ

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.