MILANOVIĆ O RATU U UKRAJINI, DOMOVINSKOM RATU, OSTAVKAMA, LETJELICI…: ‘U svakom ratu ima zločina, ima i u ovom, a u bombardiranjima uvijek stradaju nevini’

31.03.2022. 13:51:00

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je položio vijenac na Plitvicama, ispred Spomen obilježja Josipu Joviću, prvom hrvatskom redarstveniku poginulom u Domovinskom ratu. Bilo je to u prigodi obilježavanja 31. obljetnice akcije “Plitvice”.

Nakon toga dao je izjavu za medije.

Odmah je krenuo oštro.

“Šteta hrvatskom sustavu je nevjerojatna. Nezakonito umirovljenje Burčula, to je zaboravljeno. Kibernetička sigurnost je svuda na staklenim nogama. Rusi su tu aktivni. To je opasno. Ja ne bih nakon svih ovih godina ukidao Ministarstvo branitelja. O tome ćemo možda razgovarati za 20 godina. Ne vi, ne ja”, rekao je Milanović.

Dodao je kako očekuje da krenu propreme materijala za podizanje optužnice i privođenje.

“Šutnja nije uvijek zlato, šutnja je često glupost i mutavost. To je paničan strah od akcije. Ja o Putinu nikada nisam ništa komentirao. Za mene postoji Rusija koja je očigledno opasna i s kojom treba drugačije. Rusija ostaje, zemlja sa 6 tisuća nuklearnih bojevih glava. Ja od Rusije ne očekujem ništa, to je drugi, četvrti svijet. Jedna drugačija politička kultura. Najviše očekujem od SAD-a. To je moja familija. Rusija nije i nema smisla moralizirati o Ukrajini. To je protivno pravu, to je loše, ubitačno i ljudi ginu”, istaknuo je.

Osvrnuo se na rat u Ukrajini i usporedio ga s Domovinskom ratom.

“U svakom ratu ima zločina, ima i u ovom, ali nema zvjerstava kao kod nas. Ali u bombardiranjima uvijek stradaju nevini”, istaknuo je predsjednik.

Govorio je i o padu letjelice na Zagreb.

“Lagali smo, izmišljali smo. Prije su pričali gluposti nego što su lagali. Govorio sam i da ne izlaze dok ne dobijemo nalaz. Znam što je u nalazu, ali neću podijeliti s javnosti jer se trudim biti odgovoran. Kad je nalaz došao, onda tišina”, rekao je.

Osvrnuo se i na ostavke Puljka i Ivoševića u Splitu.

“Mora se ići na izbore. To je njegova odluka i to hrabra odluka. U svakom slučaju on očito nije mogao funkcionirati u Gradskom vijeću. Bar nije kukavica, to mu se ne može reći. Ali nisu mu ni dali da pokaže što može. Vidim da je protiv zamjenika podignuta optužnica. Zašto? Jer je rekao novinaru da će mu se napiti krvi. Ali važan je kontekst te izjave. To može biti prijetnja, ali stilski inače nije prijeteći. Svatko bira svoj stil, prijetnja je prijetnja, a prostota nešto drugo”, zaključio je Milanović.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:screenshot/N1

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.