Milanović održao radni sastanak s predstavnicima HGSS-a

29.06.2021. 16:35:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je u utorak u Uredu predsjednika radni sastanak s izaslanstvom HGSS-a čiji su ga čelnici upoznali s ustrojem i djelovanjem službe te angažmanom HGSS-a u pružanju pomoći stanovništvu na potresom i poplavom pogođenim područjima

Predsjednika su informirali i s pripremama za turističku sezonu tijekom koje Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) svake godine ima veliki broj intervencija, priopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

HGSS je dobrovoljna, neprofitna, humanitarna, nacionalna služba, rečeno je na sastanku, koja se bavi ne samo spašavanjem, već i prevencijom i edukacijom. Služba ima 1100 članova pri čemu je posebno istaknuta činjenica da su svi članovi volonteri koji godišnje odrade oko tisuću intervencija širom Hrvatske.

Kako bi unaprijedio svoje osnovne aktivnosti, HGSS se bavi i izdavaštvom i kartografijom, stalnim unapređenjem sustava rada, informiranjem građana, razvojem infrastrukture, pa i gradnjom skloništa i heliodroma koji su važni za akcije spašavanja.

Prema riječima pročelnika HGSS-a Josipa Granića, uz redovito financiranje iz državnog proračuna i proračuna jedinica lokalne i regionalne samouprave, za svoje projekte nastoje osigurati i što više novca iz fondova Europske unije.

Predsjednika Milanovića informirali su i o akcijama spašavanja i pomoći koje je HGSS obavio na Banovini nakon potresa i tijekom poplava na području Vrgorca. Uz vatrogastvo i Crveni križ, rečeno je na sastanku, HGSS je jedan od temelja sustava civilne zaštite u Hrvatskoj.

HGSS osnovana je 1950. godine, a kao svoj dan obilježava 15. lipnja, blagdan sv. Bernarda, zaštitnika planinara i gorskih spašavatelja.

Na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su, uz pročelnika Hrvatske gorske službe spašavanja Josipa Granića, dopročelnici Neven Putar i Josip Brozičević, tajnik Darko Berljak, voditeljica Ureda Hrvatske gorske službe spašavanja Irina Stajčić, pročelnik Komisije za potrage i lavine Branislav Grubić, pročelnik Komisije za informiranje i analitiku Jadran Kapović, voditelj Odjela bespilotnih sustava Filip Biočić, voditeljica kartografije Hrvatske gorske službe spašavanja Jasmina Benčić te članovi HGSS-a Ruđer Novak, Kruno Stipetić i Dalibor Ivelja.

Uz predsjednika Milanovića bio je savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, stoji u priopćenju iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.

Izvor: tportal.hr/Foto: Licencirane fotografije

Izvorni autor: S. S. / Foto: Filip Glas / Ured predsjednika RH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.