Milanović: Plenković i Sopta moraju objasniti kaos u Jadroliniji, dosta je bahaćenja i omalovažavanja

02.09.2024. 12:03:00

Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, izrazio je nezadovoljstvo zbog niza negativnih događaja u državnoj brodarskoj tvrtki Jadroliniji, koja se suočava s ozbiljnim problemima. U ponedjeljak je putem svog Facebook profila zatražio hitno objašnjenje od predsjednika Uprave Jadrolinije Davida Sopte i premijera Andreja Plenkovića o trenutačnom stanju u ovoj ključnoj tvrtki.

Milanović je istaknuo kako je Jadrolinija "kičma hrvatskog brodarstva" te naglasio potrebu za hitnim rješavanjem problema koji narušavaju sigurnost trajekata i putnika.

"Dosta je više njihovog bahaćenja i omalovažavanja ljudi: predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta i Andrej Plenković hitno moraju objasniti što se događa s Jadrolinijom, državnom brodarskom tvrtkom koja je kičma hrvatskog brodarstva. Trajekti Jadrolinije postali su nesigurni za putnike i članove posade, a Plenković – umjesto da se pobrine za njihovu sigurnost – fantazira o nekakvim pritiscima i šteti za Vladu pa, opet, od sebe pravi žrtvu", napisao je Milanović.

Predsjednik Republike osvrnuo se na nedavne nesreće koje su zadesile Jadroliniju, posebno na nesreću trajekta Lastovo u kojoj su živote izgubila trojica mornara, kao i na nedavnu nezgodu trajekta Mljet. Prema Milanovićevim riječima, problemi u Jadroliniji nisu samo vezani uz stara plovila koja se nabavljaju pod sumnjivim okolnostima, već i uz loše održavanje i servisiranje flote.

Milanović je optužio premijera Plenkovića da ignorira upozorenja sindikata pomoraca i ne poduzima potrebne mjere za zaštitu putnika i posade. "Soptu nije briga jer ima političko zaleđe u Plenkoviću, a njega nije briga jer i u ovom slučaju misli da može što hoće", dodao je.

Predsjednik je zaključio da Sopta više ne može izbjeći odgovornost za stradanje mornara i ugrožavanje sigurnosti, te da će, ukoliko se ništa ne poduzme, Plenković također snositi odgovornost za moguće uništenje Jadrolinije.

Izvor: 7dnevno

Izvor: 7dnevno/Foto:Zoran Milanović/screenshot/arhiva PDN

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.