Milanović: "Tko je AP? Je li Ante Pavelić? Nije. Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković”

30.01.2023. 11:26:00

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u Petrinji u vojarni "Pukovnik Predrag Matanović" na svečanom ispraćaju 3. hrvatskog kontingenta u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi (eFP BG-LTU).

Poslije je dao izjavu za medije u koje je komentirao aktualne političke teme.

“Gore idu vježbati, Litva je članica NATO-a. Ne bi bilo fer tamo ne otići. To bi bila nesolidarnost”, rekao je Milanović.

“Ne možemo i nećemo biti dovedeni da potpuno ovisimo o tuđoj volji na koju nemamo nikakav utjecaj. Vidim da je šef NATO-a u Južnoj Koreji i Japanu. Čovjeka znam 20 godina, mene i moju zemlju tamo ne predstavlja. To nije prostor NATO-a, ali je u susjedstvu Kine. To nema veze s Hrvatskom. Rade se stvari na koje nemamo utjecaja niti nas itko pita, a mogu nas već sutra duboko obvezivati”, dodao je predsjednik.

Dodaje da je Ukrajina jedna priča, koju 24-satno treba nadzirati.

Spomenuo je da je on nabavio haubice, da je ubrzo nakon toga prestao biti premijer, te da u međuvremenu nije nabavljeno streljivo.

“Kupili smo BMW, vozimo ga u drugoj brzini, koljemo ga ko zadnji mesari. Tko je za to odgovoran? Ja nisam. Inače je stanje za zalihama bijedno. Idu gore s kvalitetnom opremom koju ne mogu koristiti na ozbiljan način jer imam streljivo samo do 16-17 klimoetara. To je razina Drugog svjetskog rata. A za to netko odgovara, kao i za prazna skladišta”, rekao je Milanović.

“Neki u Europskom parlamentu govore o ‘kidanju Rusije’ – to je mahnito. Mi i Srbi se nismo toliko mrzili. To ludilo, ako mu ne možeš stati na kraj, makni se jer ono prijeđe na tebe”, naglasio je Milanović te dodao: “Ja sam se mentalno pripremio na to da ćemo biti dovedeni u status klauna. Takvima nas je učinio HDZ, no ne dam da postanemo cirkuske pudlice, a to pokušavaju neki napraviti od nas”, kazao je.

“Od 2014. do 2022. mi gledamo kako netko provocira Rusiju s namjerom da ovaj rat izbije. Izbio je. Prošlo je godinu dana, mi tek sad razgovaramo o tenkovima. Sve njemačke tenkove ćemo tamo poslati, ruski su izgorjeli. Ista sudbina očekuje i ove druge”, dodao je predsjednik.

“Ovo nije pitanje morala, gdje su ljudi do jučer bili razigrani Pacifisti u haljinicama i sad bi rastrgali ljude. Rješenje nije promjena vlasti u Rusiji. Njemački tenkovi u Harkivu zbližit će ih s Kinezima. To nije dobro što se radi”, rekao je Milanović i dodao da se tu radi o tome da se ide na “spaljenu ženu”.

“Žozefin Rimac i Gabika – cure kalibrirane za veliki domet”

Komentirao je i premijera Andreja Plenkovića i aferu softver.

“Tko je AP? Je li Ante Pavelić? Nije. Koliko je prošlo vremena? Kninska Madame de Pompadour Žozefin Rimac (Josipa Rimac) i ova druga, Gabika (Gabrijela Žalac), to su cure kalibrirane za veliki domet, a uhvatili su ih kao zadnje opančarke. I sve sad to izlazi van, to su lopine. Vidimo sad iz njihove komunikacije… Ako AP nije Ante Pavelić, onda je Andrej Plenković”, rekao je Milanović.

“On je svjedok. Meni je nezamisliva takva komunikacija, da je to postojalo u moje vrijeme, između Slavka Linića i Branka Grčića… Stvar je zabrinjavajuća”, dodao je Milanović.

Ponovno je podsjetio na slučaj ministra obrane Marija Banožića i pitao što radi DORH jer postoji “opasnost zaborava”.

Rekao je da ne može razgovarati s ministrom jer mu je istraga pred vratima i nema poslovne sposobnosti, samo s Plenkovićem.

“Koji od naš pokušava napraviti cirkuske pudlice od države, a ja kažem ostanimo klauni. To je časna uloga, to je umjetnost”, rekao je Milanović.

Komentirao i Kosovo

Milanović je odgovarao i na pitanja o Kosovu.

“Ovo je dovođenje u pitanje cijelog koncepta, u kojem netko misli da ima pravo. Tako i Krim – Krim više nikada neće biti Ukrajina. To govore vodeći njemački generali”, rekao je Milanović i dodao da tamo ginu tisuće ljudi.

“Ulazimo sve dublje u sukob sa supersilom. Znate kako oni na kraju gube rat? Tako da na kraju koriste nuklearno oružje”, kazao je Milanović i dodao kako pokušava otvoriti oči drugima jer “srljamo u rat sa supersilom”.

“Srbija i Rusija nisu isto. To je nažalost bolna činjenica i opasnost. Anektirali smo Kosovo. Mi i međunarodna zajednica. Uzeto je od Srbije. Tko je to napravio nego mi? Jesmo priznali Kosovo? Nije aneksija, nego otimanje. Kak se to zove? Ekstrakcija. Nije šija, nego vrat. Ovo nije dovođenje u pitanja Kosova, nego cijelog koncepta”, rekao je Milanović.

“Rusija je opasna zemlja. Ništa vi ne razumijete. Uspoređujete mi Srbe, ove opančare koji su se tu pobunili sa svjetskom nuklearnom supersilom”, rekao je.

“Sulude emocije i mržnja Europu vode u veliku opasnost”, kazao je je Milanović.

“Ukrajinci patološki mrze Ruse, to je činjenica. Hrvati nisu toliko mrzili Srbe, koliko ovi tamo mrze Ruse”, dodao je.

Navodi da je Rusija mračna zemlja. “Crno je mračno, to nije dobro. No, ona ima nešto što vidi kao svoj interes, a mi idemo u sukob s njom. Znate tko se ponaša tako? Onaj tko plaća tuđim novcem”, rekao je.

“Pitanje je koliko ćemo Ukrajini pomagati. Ovo nije pomoć, ovo je mrcvarenje. Trebalo ih je natjerati za pregovarački stol. Treba poginuti 300 tisuća Ukrajinaca. Srce me boli dok to gledam. Radi se o tome da oni koji ih na to tjeraju gledaju to iz gradova koji ne ratuju. Oni znaju da su na sigurnom, njihovi gradovi neće gorjeti. Ovo je Armagedon, nisam vjernik, ali sam načitan o tome”, zaključio je Milanović.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.