Milanović u Okučanima: Hrvatski junaci oslobodili su ovaj dio Hrvatske. To je bilo malo dobrih ljudi, mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi...

01.05.2021. 11:00:00

U subotu se u Okučanima obilježava vojno-redarstvene akcije (VRO) "Bljesak" kojom je prije 26. godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija. Obilježavanje obljetnice počelo je čitanjem imena poginulih hrvatskih branitelja, a zatim su izaslanstva polagala vijence

Predsjednik RH Zoran Milanović, sukladno najavljenom protokolu, vijenac je položio u 9.30, nakon čega je dao kratku izjavu za medije u kojoj je naveo kako su na današnji dan hrvatski junaci odlučnošću, znanjem, strpljenjem i hrabrošću oslobodili taj dio Hrvatske te da su, nakon akcije Maslenica 1993., omogućili da se u kolovozu 1995. Hrvatska spoji i oslobodi.

'To je bilo malo dobrih i malo hrabrih ljudi. Radilo se o stotinama, možda tisućama ljudi. Mi ostali smo bili na Zrinjevcu, u Ženevi, kadrovskim službama... A ovdje se borio, i na drugim bojištima Hrvatske, mali broj ljudi. Njima vječna slava i hvala', rekao je Milanović te se nakon toga okrenuo i otišao.

U 10h je vijenac položio predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

'Došao sam ovdje iskazati čast policajcima i vojnicima ove velike akcije koji su pokvarili plan velike Srbije', rekao je Jandroković ne želeći komentirati najnoviji sukob Milanovića i Plenkovića oko protokola za 'Bljesak' koji je traje već danima.

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svim poginulima u operaciji 'Bljesak', braniteljima, obiteljima poginulih te posebno ministru branitelja Tomi Medvedu koji je potaknuo da se u Okučanima napravi doličan i lijep spomenik na one koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Naglasio kako će i ubuduće učiniti sve za obranu digniteta Domovinskog rata i za poštovanje hrvatskih branitelja.

Na pitanje o sukobu s Milanovićem, rekao je kako nije trenutak za takve izjave te je dodao: 'Važno je da smo danas ipak tu'.

Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provodi se uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počeo je u 9 sati s razmacima od 30 minuta.

Prema najavljenom protokolu, predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom polaže vijenac i pali svijeću ispred spomenika u 9.30 sati, a za njim slijede predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u 10 te predsjednik Vlade Andrej Plenković u 10.30 sati.

Prošlogodišnja obljetnica ostala je upamćena po incidentu, nakon što je Milanović napustio Okučane zbog toga što su se u službenom protokolu našle osobe koje su nosile majice s obilježjima HOS-a, a koja sadržavaju ustaški pozdrav "Za dom spremni". Ni ove godine pripreme nisu prošle bez problema, pa se, među ostalim, prijepor pojavio i oko toga s kime će vojni vrh polagati vijenac, s obzirom da se u državnom vrhu nisu mogli dogovoriti o zajedničkom izaslanstvu. Na kraju su iz Ureda predsjednika RH u petak izvijestili kako će vojni vrh biti u izaslanstvu s predsjednikom RH.

'Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovat će na obilježavanju 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ u Okučanima. Tom prigodom položit će vijenac i zapaliti svijeću kod spomen obilježja „Kristalna kocka vedrine“ na Trgu dr. Franje Tuđmana. U izaslanstvu predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bit će načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj, savjetnik Predsjednika Republike za obranu i nacionalnu sigurnost dr. sc. Dragan Lozančić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijske oklopno – mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Ljubas, ratni zapovjednik iz VRO „Bljesak“ umirovljeni general-pukovnik Mladen Kruljac, ratni zapovjednik VRO „Bljesak“ i potpredsjednik Udruge „VeDRA“ umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni brigadir Miodrag Demo, pomoćnik zapovjednika ALFI Boris Biličić, umirovljeni brigadir Ivan Rašić, predsjednik Udruge TIGAR 90/91 Rakitje umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan, predsjednik udruge VeDRA Ranko Britvić, tajnik udruge VeDRA-e Zoran Radman, vojni kirurg u Domovinskom ratu umirovljeni bojnik Zdravko Roje i član Središnjeg odbora udruge VeDRA-e Feđa Klarić', izvijestili su iz Ureda predsjednika RH.

Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.

"Bljeskom" su u manje od 32 sata Hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena.

Izvor: tportal.hr/Foto: Licencirane fotografije / Autor: Ured predsjednika RH

Izvorni autor: V.Mo./Hina

Autor: