Milanović upozorio Plenkovića na 'propust Vlade': Hrvatska više ne može podržati ni jedan međunarodni dokument bez zaštite Hrvata u BiH!

15.12.2021. 18:55:00

Predsjednik Zoran Milanović uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću zbog, kako navodi, propusta Vlade RH u postupku donošenja Zaključaka Vijeća Europske unije o proširenju i Procesu stabilizacije i pridruživanja, a usvojenih u utorak, 14. prosinca 2021., u Bruxellesu

Predsjednik Milanović je u pismu izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim Zaključcima Vijeća EU jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda, navodi predsjednikov glasnogovornik Nikola Jelić.

'Postupak Vlade RH, koja je dala suglasnost na Zaključke Vijeća EU, neprihvatljiv je predsjedniku Milanoviću, pogotovo zato što je na taj način odstupila i od stavova usuglašenih i prihvaćenih na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Predsjednik Milanović smatra kako Vlada Republike Hrvatske, kao punopravne članice EU, nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU koji ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda', stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

  •  
  •  
  •  

Uvjeren kako je zaštita konstitutivnosti i prava Hrvata u BiH ujedno strateški nacionalni interes Republike Hrvatske, predsjednik Milanović upozorio je predsjednika Vlade RH kako Republika Hrvatska ubuduće ne može podržati ni jedan zajednički dokument organizacija kojih je Republika Hrvatska članica, a koji neće sadržavati temeljne elemente zaštite Hrvata u Bosni i Hercegovini kao što su konstitutivnost i legitimna zastupljenost u tijelima vlasti. Jedino tako može se zaštititi i nacionalni interes Republike Hrvatske, stoji između ostalog u pismu predsjednika Milanovića.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: S. S.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.