Milanović: Ustavni sud se prepao, ali to je ljudski

16.09.2020. 08:00:00

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u utorak da se Ustavni sud 'prepao' odlučujući o ustavnosti epidemioloških mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, te procijenio da odlukom Ustavnog suda o zakonitosti mjera, rasprava o radu Stožera neće prestati

"Tu se određena ljudska prava suspendiraju i to na duže vrijeme. Donesen je jedan vrlo nejasan i labav pravni okvir i Ustavni sud se prepao, ali to je ljudski", rekao je Milanović novinarima, komentirajući odluku Ustavnog suda da su epidemiološke mjere Nacionalnog stožera CZ donesene u skladu s Ustavom.

"To je sad takva odluka, bit će problema zbog nje, to nije mudra odluka po meni i u tom smislu ja je primam na znanje. Ne mogu protiv nje, ali neću šutjeti i branit ću Ustav i ustavne slobode onako kako ih vidim i doživljavam", izjavio je Milanović na Plesu odgovarajući na novinarska pitanja o odluci Ustavnog suda o Stožeru.

Ustavni je sud političko tijelo, koje je u slučaju Stožera donijelo političku odluku, kazao je predsjednik Republike, dodavši da je to pravilo demokratske igre.

Ustavni sud RH u ponedjeljak je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Nacionalnog stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor, u skladu s Ustavom, te da su u skladu sa zakonom odluke Nacionalnog stožera CZ donesene zbog epidemije koronavirusa, osim odluke o neradnoj nedjelji, na početku epidemije.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OS RH Milanović večeras je na Plesu, u vojarni 91. zrakoplovnog krila “Pukovnik Marko Živković” nazočio svečanom dočeku 12. hrvatskog kontingenta iz misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Na pitanja novinara nakon svečanog dočeka Milanović je ponovio i svoje stajalište da je u Hrvatskoj izvanredno stanje, stanje prirode katastrofe kao i u cijeloj Europi te ocijenio da rasprava o ustavnosti mjera Nacionalnog stožera neće prestati.

Dodao je da je još prije nekoliko mjeseci 'upozoravao kako se u slučaju Stožera gradi kuća bez pravnih temelja'.

Drži da se takva situacija mogla elegantno izbjeći i da se "onda ne bi svaki put postavljalo pitanje jesi li nadležan, odakle ti pravo da mi to naređuješ, je li to tvoje naređenje postoji ili je fikcija".

Predsjednik Milanović smatra kako se o odlukama Ustavnog suda treba raspravljati, jer su to važne društvene teme.

"To se zove opismenjivanje nacije. Ljudi trebaju raspravljati o svemu, ako je nešto nepravedno i suprotstavit se tome. Ovo je naprosto jedan strah od kritike", odgovorio je Milanović upitan za stajalište nekih HDZ-ovaca da se o odlukama Ustavnog suda ne raspravlja.

No, predsjednik Republike ne dijeli ni stajališta dijela oporbe da Ustavni sud treba ukinuti.

"A ukidanje Ustavnog suda - ne naravno; ali on je politička ustanova, to nije redovan sud. To nema neke duboke veze s klasičnim sudovanjem", dodao je.

Odluka o borbenim zrakoplovima politička

Upitan za stanje MIG-ova koji su u vrijeme njegove Vlade bili na remontu u Ukrajini, Milanović je odgovorio da su ti borbeni zrakoplovi u najboljem stanju u odnosu na to u kakvom stanju bi mogli biti.

"Uzevši u obzir njihovu starost, oni su tim remontom u Ukrajini spašeni i to je državu koštalo 10 ili 15 milijuna dolara. To je novac koji za hrvatsku državu nije značajan. To je tada bio apsolutno dobar posao. Da ga nismo napravili, sada ne bismo imali ništa, a ipak sada imamo određen broj aviona koji lete, i noću po svemu sudeći. To je bilo nužno, ali ima vijek trajanja", rekao je Milanović o MIG-ovima.

 Ponovio je da sada treba ići u nabavu novih aviona, da o tome odlučuje Vlada, ali i da je njegovo mišljenje da američka ponuda ima prioritet iz niza razloga.

 "Sada su nam dva helikoptera darovali. To su sve faktori kod odlučivanja, Vlada mora biti što je moguće neutralnija, ali na kraju odluka je politička", rekao je predsjednik Milanović o nabavi novih borbenih zrakoplova.

Izvor: tportal.hr/Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Izvorni autor: V.B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.