MILJANIĆ ZA ‘ZDS’ NE TREBA PLATITI NI LIPE!? Odvjetnik otkriva sve: ‘Točno, mijenjale su se kazne, a ne terminologija’

26.04.2023. 18:41:00

SVE PO ZAKONU?

Poznato je da su zapovjednik Samostalnog bataljuna Škabrnja Marko Miljanić i dopredsjednik udruge IX. bojne Rafael Vitez Mićo Ćuk, iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske dobili optužne prijedloge zbog uzvika “za dom spremni” čime su, objašnjavaju iz policije, prekršili čl. 5 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

AUTOR: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Obzirom da se događaj odigrao prije najnovije izmjene zakona o ovome članku, očekuje se da će Miljanić i Ćuk biti kažnjeni sa iznosom između 20 i 150 eura, dok nove kazne za iste prekršaje iznose od 700 do četiri tisuće eura.

Odvjetnik: “Nisu prekršili zakon i ne trebaju platiti ništa”

No, zagrebački odvjetnik Davorin Karačić kaže kako Miljanić i Ćuk ne bi trebali platiti ništa, jer se, kazao je, nisu ogriješili o zakon:

“U zakonu su izmijenjene samo kazne, ali ne i terminologija. U sudskoj praksi u Republici Hrvatskoj se primjenjuje da korištenje ZDS u kontekstu Domovinskoga rata, tj. u kontekstu obrane Republike Hrvatske od srbijanske oružane agresije, ne predstavlja remećenje javnog reda i mira”.

Karačić je dodatno objasnio:

“O tome govori i obrazloženje presude Visokog Prekršajnog Suda Republike Hrvatske, koji je na sjednici svih sudaca u presudi Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019., izrekao stajalište koje postaje dio sudske prakse za postupanje u istovrsnim slučajevima. Izrijekom je između ostaloga navedeno, da se izraz ZDS u kontekstu Domovinskog rata, ‘čiji je karakter pravednog, legitimnog, obrambenog i oslobodilačkog rata, percipira
izvan totalitarnog i rasističkog konteksta’, te da je bio ‘ohrabrujući i pozivajući na obranu Domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina'”.

Vijeće je prihvatilo ‘zds’ ali u posebnim prigodama

Izjave koje je svojedobno dao bivši predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima Zvonko Kusić, također idu u prilog Karačićevim izjavama o tome da Miljanić i Ćuk nisu prekršili zakon. Ovo vijeće je, naime, pozdrav ‘za dom spremni’ odlučilo prihvatiti, ali samo u prigodama komemoracija, obljetnica osnutka ili obilježavanja događaja iz Domovinskog rata. Marko Miljanić i Mićo Ćuk će se, podsjetimo, zbog ovih pozdrava naći na sudu, iako su izgovoreni na obljetnici osnutka 9. bojne HOS-a.

Odvjetnik: Ovo je stanje šizofrenije

“Budući da je u tijeku Domovinskog rata pozdrav ‘za dom spremni’ bio prisutan kod pripadnika određenih postrojbi – HOS-a i uslijed propusta nadležnih tijela nije došlo do zabrane toga tako da smo mi danas suočeni sa danošću i u takvoj situaciji onda, to je Vijeće stalo na tom stajalištu, da mora poći od nužnosti uravnoteživanja javnog interesa društvene zajednice. Tako da se kod onoga dijela hrvatskih branitelja kod kojih se komemorira i u razne manifestacije da ta iznimka se može prihvatiti.”

Odvjetnik Karačić cijelu ovu pravnu situaciju naziva “stanjem šizofrenije”:

“Iako su svjesni da zakon u ovom slučaju nije prekršen, oni uporno optužuju i stišću, te tako na ‘mala vrata’ žele izokrenuti postojeću sudsku praksu.  Na njihovom mjestu, plašio bih se neke iduće vlasti koja bi ih zbog kršenja zakona koji su sami propisali, mogla spremiti u doživotan zatvor.”

Izvor: Dnevno.hr/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Snježana Vučković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.