Miljavac: Ako su Rusi upotrijebili kemijsko oružje za to nema baš nikakvog opravdanja, no moraju računati da je to 'dvosjekli mač'

12.04.2022. 13:07:00

'VIŠE JE VRSTA - NA BAZI KLORA, ZATIM IPERIT...'

"Ako je Rusija doista upotrijebila kemijsko oružje u Ukrajini, ako se to doista dogodilo, za to nema opravdanja. Baš nikakvog", rekao je general Pavao Miljavac za portal Direktno komentirajući najnovije vijesti iz ratom pogođene Ukrajine da su Rusi upotrijebili bojne otrove što još uvijek nije potvrđeno.

Teško je, kaže na početku, sve to komentirati jer dolaze svakojake informacije. 

"Da je upotrijebljeno kemijsko oružje, sada je dosta teško reći. Za to su potrebni dokazi. Forenzičari trebaju otići tamo i to potvrditi. Ako jest, onda je to nova varijanta rata, to je zabranjeno i protivno ženevskim konvencijama", govori.

Potom je podsjetio na propagandu u Iraku gdje je SAD pokrenuo rat pa se kasnije pokazalo da su bili krivi obavještajni podaci jer se nije ništa našlo. "Zato uvijek s oprezom treba primati informacije. Ovaj rat (u Ukrajini) je i medijski rat, tako da je dosta teško prokomentirati i tvrditi, a ako se doista dogodilo, za to nema opravdanja. Baš nikakvog", pojašnjava Miljavac u razgovoru za portal Direktno.

Zanimalo nas je kako djeluje takva vrsta oružja. Najprije je rekao da postoji puno vrsta onoga što se svrstava pod kemijsko oružje. "Od blažih varijanti postoji onaj na bazi klora koji se često upotrebljava u demonstracijama - u blažem obliku. Postoji i bojni otrov koji se koristio u Drugom svjetskom ratu, to je iperit koji izaziva velike rane. Prolazi kroz tkaninu, kožu te stvara upalne, gnojne rane, odnosno rupe. Ima tu i novih, modernih bojnih otrova - VX. Ima tu svakakvih - ako se dovoljno 'povuče', može se umrijeti u 20 sekundi. Postoje i psihogeni zbog kojih vojnik nema volje boriti se, predaje oružje, diže ruke...", pojašnjava nam general.

Sve je to, dodaje, kemijsko oružje, a koja vrsta bi se upotrijebila - "o tom potom". Uporaba kemijskih supstanci je uvijek, ističe, dvosjekli mač. "Može se zbog vjetra okrenuti prema onome tko ga je upotrijebio", naglašava dodajući da ako se "kontaminira prostor, onda niti snage koje koriste to oružje ne mogu na taj prostor". No, ako se i upotrebljava, smatra general, to je blaža varijanta koja ima kratki rok raspada.

Postoji li način protuobrane kada je riječ o kemijskom oružju, upitali smo.

"Najprije treba saznati upotrebljava li se ono ili ne. Postoje zaštitne maske, zaštitna odijela. Ima tu i ampula koje se zdrobe i stave pod masku...", govori nam dodajući da takvo oružje izaziva veliku paniku među vojskom, ali i stanovništvom.

Rusi, kaže, od početka nisu znali koji je njihov cilj - je li cilj cijela Ukrajina ili istočne i južne pokrajine da se Ukrajina izbaci s mora. "Izgleda da je to sada u pripremi. Hoće li upotrijebiti kemijsko oružje? Čisto sumnjam. To onda mijenja tijek rata", kaže naš sugovornik.

Na pitanje postoji li opasnost za okolne zemlje, Miljavac odgovara: "Kod nuklearne detonacije, kao što sam rekao, sve ovisi o smjeru vjetra. Može se okrenuti i krenuti na susjednu zemlju, kao što je bio Černobil. U blažoj mjeri je s bojnim otrovima. Ovisi koliko ih upotrijebi, ode visinski prema susjednoj zemlji ili na drugi dio Ukrajine ili čak u Rusiju".

Nije baš tako jednostavno, dodaje general.

"To je pokazivanje nemoći kada se krene prema tome", zaključio je general Pavao Miljavac u razgovoru za portal Direktno.

Izvor: Direktno.hr/Foto:Pavao Miljavac/snimka zaslona/otvoreno.hr

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.