Miljavac: Da je dron pao na Berlin ili Pariz to bi bila frka živa; vidite koja sila je tukla Vukovar, a Kijev ima tri milijuna stanovnika...

18.03.2022. 15:41:00

'SREĆA JE ŠTO NISMO U DIREKTNOJ RATNOJ OPASNOSTI'

Bivši ministar obrane Pavao Miljavac gostovao je na N1 gdje je komentirao sukob u Ukrajini i pad letjelice na Zagreb.

"Očito da nije u nekom kraćem roku nekakva perspektiva zaustavljanja tog sukoba nego njegovo širenje na zapad, gađaju se aerodromi jer je to dosad bio kanal dostave i humanitarne pomoći i oružja. Upozoreno je da će konvoji biti gađani ako će se slati naoružanje te da će biti stavljene u poseban odnos zemlje koje pomažu jer se miješaju u vojni sukob", rekao je na početku.

Podsjetio je i kako je ruski predsjednik Vladimir Putin govorio kako imaju potencijala za vođenje dva lokalna i jedna svjetski rat. "Ako je to tako onda je potencijal jako malo iskorišten. Zašto nije prije iskoristio? Mislim da nije želio preveliku eskalaciju, računao je da će od te siline udara oklopa i zrakoplovstva postojeća vlast u Ukrajini pasti. Tko god je računao se preračunao. Ukrajinci su se snašli, nema odlaska muškaraca van, svi su vojni obveznici, dobivaju masu modernog naoružanja, prije svega potuoklopnog, a mislim da će sada i protuzračnog jer zrak im je sada najopasniji.

SSSR se uvijek oslanjao na snažan oklop, nisu zaboravili oklop i treba znati da su jaki u raketnom naoružanju, to je poznato iz Drugog svjetskog rata i otad je to u usponu. Sad imaju navodno i neke supersonične raketne sustave koji idu i do 9 maha i teško ih je rušiti. Nije to zemlja koja će pokleknuti. Može li se dogoditi nešto u okviru same zemlje, teško je reći jer je Putin školovani KGB-ovac i jako dobro procjenuje ugroze", veli.

Kaže i kako je Putin računao da će u prvih nekoliko tjedana doći do glavnih ciljeva.

"Međutim, Ukrajinci su se pokazali kao jako žilavi, pojavio se inat u naciji i odlučili su pošto-poto braniti gradove. Znate i sami, imamo iskustvo iz Domovinskog rata, nije tako lako ući u grad. Vidite koja sila je sa strane tukla Vukovar, praktički su ga sravnili sa zemljom i tek onda ušli. Kijev je grad od tri milijuna stanovnika, muškarci su ostali i ako još dobiju dobro naoružanje pogotovo protuoklopno koje kada udari po tenku ga jednostavno uništi… Počet će iscrpljivanje, to ne odgovara samom Putinu. Svijet se digao, što dalje ide sve je kompliciranije i za njega, te blokade će mu ostaviti posljedice i kod kuće", kaže.

Objasnio je i koje bi bile posljedice uvođenja no fly zone: "No fly zone znači da bi zrakoplovi saveza trebali ući na ukrajinsko nebo i rušiti ruske avione, pa to je sigurno treći svjetski rat. Ne zaboravimo da je Putin upozorio, on zna da on nema potencijala kao Europa i SAD, ali ne da ne zaboravimo da je on nuklearna sila. Nadajmo se da do toga neće doći. Mislim da se ne treba previše igrati i da bi što prije trebalo zaustaviti rat.

Putin ne može natrag. Što sad da on povuče vojsku? Ima mrtvih, ogroman novac koji je potrošio, svi ga isključuju, postat će trećerazredna zemlja, nitko ga više neće ozbiljno shvaćati. Ni Zelenskij ne može natrag, toliki mrtvi, ne može reći da su pogriješili. To je situacija da se stvori garancija jednoj strani i da se drugoj kaže da se ne ide u treći svjetski rat i da se nađe kompromis.

Da je možda to sve išlo polakše, da se razgovaralo, možda bi Putin i pristao da Ukrajina uđe u EU, ne u NATO, ali EU bi i njemu odgovarala. Teško je da netko sada može povući neki radikalni potez i da to stane", rekao je.

Je li izgledno micanje Putina, upitan je.

"Teško da će se njega maknuti. To mnijenje u Rusiji, on je Rusiju dignuo, od devedesetih je Rusija galopirala naprijed. Ojačao je tu zemlju i vojno i ekonomski tako da teško, sigurno da još uvijek ima sirotinje, ali ima i srednji sloj koji je vidio napredak. Za oligarhe se ne treba brinuti, oni će se uvijek snaći. Uvijek će se naći mogućnost trgovine preko trećih. Ali vidite i problem u Europi. To su složeni problemi i nitko nije računao da će se to dalje tako razvijati".

Govorio je i o padu letjelice:

"Da je dron recimo pao na Berlin ili Pariz to bi bila frka živa. Danas je premijer rekao da su našli upaljač i fragmente bombe, ako je to stvarno naoružani dron to daje skroz drugačiju sliku. Sada je pitanje svih pitanja kako je moglo proći tri zemlje NATO-a a da nitko nije reagirao.

Mi imamo odlične radare, drugo je što oni vide i pošalju informacije, ali mi nemamo s čime reagirati. Nemamo protuzračnu obranu što se tiče raketnih sustava. Naši migovi nisu opremljeni radarima. Tek sad su oni reagirali, Francuzi su zbog dobrih odnosa poslali svoje Rafalee i Amerikanci F-16".

Što misli o predsjednikovoj odluci da zabrani letove vojnih aviona, upitan je.

"Mislim da je predsjednik bio frustriran jer nije bio obaviješten. Mislim da bi i premijer i predsjednik o svim događanjima i potezima trebali biti obaviješteni. Ja kad sam bio načelnik stožera, linija zapovijedanja je bila jasna, bez obzira na to bio rat ili mir. Zakon mora biti jasan. Da je komunikacija na razini do tog ne bi došlo. Predsjednik ne može proći preko ministra, da je bolja komunikacija ministar bi obavijestio Ured predsjednika, ali očito je došlo do poremećaja u komunikaciji".

"Sreća je što nismo u direktnoj ratnoj opasnosti. Mi uvijek nekako mislimo da ima vremena. Pa i ti avioni, koliko dugo se raspravljalo? Kasno je kad se nešto dogodi. Onda kupovati protuzračnu obranu? Ionako ju ne možemo dobiti odmah. Drugo obuka, to su sve sofiticirani softveri, ali jednom treba početi, da smo počeli prije tri godine taj dron bi pao. Jedino raketni sustav može tako brzo reagirati. On odgovara na prijetnju odmah", zaključuje.

Izvor: Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.