Miljavac: Milanović je ostao dosljedan i ponovno napustio ceremoniju. HOS je imao veliki doprinos u ratu, ali...

22.01.2021. 14:27:00

OBILJEŽAVANJE VRO 'MASLENICA '93.'

Predsjednik Zoran Milanović otkazao je u petak sudjelovanje u programu obilježavanja 28. obljetnice VRO "Maslenica '93." u Zadru nakon što je doznao da su u protokolu obilježavanja i dvije osobe koje na sebi imaju odjeću s HOS-ovim obilježjima.

Brojne su reakcije na ovaj potez predsjednika Milanovića. Mnogi smatraju kako pijetet žrtvi VRO Maslenica pada u drugi plan zahvaljujući Milanovićevom otkazivanju sudjelovanja u programu.

Zamolili smo za komentar o ovom događaju generala Pavla Miljavca, bivšega ministra obrane, koji danas obnaša dužnost predsjednika Hrvatskoga generalskog zbora.

"Milanović je u svemu ostao dosljedan, kao što je postupio na obilježavanju obljetnice u Okučanima prošle godine, to je ponovno učinio i sada", rekao je general Miljavac. Istaknuo je jedinu razliku - tada Milanović nije naredio vojnim zapovjednicima da napuste ceremoniju. 

"Treba imati na umu da Zoran Milanović ima pravo zapovjediti vojnicima da napuste ceremoniju, oni moraju poslušati", rekao je. 

Župan Zadarske županije, Božidar Longin izjavio je u petak da ljudi koji su na obilježavanju VRO Maslenica nosili obilježja HOS-a nisu bili u protokolu, već su "došli sa strane". Longin je također rekao da je županija ove godine, zbog posebnih epidemioloških uvjeta, pozvala iz svih udruga Domovinskog rata samo po jednog predstavnika. Longin je također rekao da pijetet žrtvi VRO Maslenica pada u drugi plan zahvaljujući potezu predsjednika Milanovića. 

"Prema onome što sam čuo, trebao je biti samo jedan predstavnik HOS-a, a tamo ih je svakako bilo više s oznakama i barjacima. Prije svega, treba paziti na pijetet prema žrtvama koje su tada stradale. U ovoj situaciji, kada je i korona još uvijek aktualna, treba paziti i na broj ljudi", rekao je Miljavac. Naglasio je kako je bitna i zahvala svima onima koji su sudjelovali u toj operaciji koja je bila izrazito važna za Hrvatsku.

"Hrvatska je bila prekinuta gotovo na 'pola' rekao je Miljavac. U pitanju je događaj koji se treba na dostojanstven način i obilježiti i proslaviti", rekao je i pojasnio gdje je nastao problem.

"Mislim da glavni problem nastaje što stvari nisu jasno definirane kada je u pitanju HOS. Imali smo akademike koji su to proučavali nekih pola godine, a na kraju nisu donijeli jasnu odluku", rekao je.

'Kada čujem kritike s lijeve opcije, moram spomenuti da je baš za vrijeme vladavine lijeve opcije HOS registriran'.

Istaknuo je da se treba jasno definirati mogu li se nositi spomenuta obilježja ili ne. "Treba napraviti zakonsku normu i prema tome onda: ako se proglasi da to ne može biti i da je to ustaški pozdrav - onda to ne može biti, a ako se procijeni da je to pozdrav kao i svi drugi - onda može ići. Dakle, ako može, može; ako ne, onda se zna, slijede sankcije.

"Određeno je da se u nekim slučajevima, proslavama mogu nositi oznake, a negdje se iste ne smiju nositi. Kao i pozdrav u pjesmi. Po meni je to bezveze, ako je pjesma, pjesma je. U pitanju je svakako vrlo osjetljiva tema, ne samo za nas unutar Hrvatske, nego i vani. Kada ovakve slike odu izvan granica, u Europsku uniju, zasigurno nisu dobro prihvaćene i mislim da one nikako nisu dobre za Hrvatsku. S vremenom se može stvoriti nekakva 'kritična masa' pa možemo imati ogromne probleme zbog ovakvih stvari", istaknuo je naš sugovornik.

"Iako, kada čujem kritike s lijeve opcije, moram spomenuti da je baš za vrijeme vladavine lijeve opcije HOS registriran. Nitko ne spori da su HOS-ovci bili borci koji su imali velik doprinos u Domovinskom ratu. Svaka čast onima koji su od početka rata ginuli od Dubrovnika do Vukovara".

Podsjetio je da je HOS ukinut za vrijeme rata kada je svim postrojbama HOS-a naređeno da se pripoje HV-u. 

"Ja sam bio zapovjednik brigade kada je donesena odluka po kojoj se HOS raspušta. Tu je bilo hrabrih ljudi i boraca, koji su mogli ostati dio Hrvatske vojske i pod oznakama HV-a, a koji nisu htjeli, mogli su se 'skinuti'. Nisu mogli biti pod znakovljem HOS-a unutar Hrvatske vojske.

Bilo bi dobro da se s njima razgovara i da se jednom riješi to pitanje, zakon bi trebao biti nedvosmislen i jasan", zaključio je Miljavac.

Izvor: bl/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor: