MILOŠEVIĆEVI LJUDI DOBILI 12 GODINA ZATVORA Nazor: Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji ni jedna kazna nije adekvatna; Vinković: Presuda nedovoljna!

01.07.2021. 06:35:00

Komentator Tihomir Vinković i ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor gostovali su u Dnevniku HTV-a gdje su prokomentirali presudu kojom su pripadnici srbijanske službe sigurnosti Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora.

"Presuda ne samo da nije dovoljna, nego se ni ne odnosi na sve za što ih se teretilo, a teretilo ih se za zločine u Hrvatskoj. One paravojne postrojbe koje su oni osmišljavali, uvježbavali, naoružavali i poticali ih u stvari da rade ono što su radili od Vukovara do Škabrnje nisu jednostavno uzete u obzir kao da su im Simatović i Stanišić bili zapovjednici", rekao je Vinković.

S druge strane i u Bosni i Hercegovini za mnogobrojne zločine nisu osuđeni, nego za samo jedan zločin koji su počinili pripadnici Postrojbe za posebne namjene MUP-a Srbije kojemu su oni bili nadređeni, a riječ je o zločinu u Bosanskom Šamcu, dodao je Vinković.

"Dakle, presuda nije obuhvatila sve zločine, za koje je nedvojbeno utvrđeno da su se dogodili, da su na određeni način sudjelovali Simatović i Stanišić, da su bili dio jednog zajedničkog zločinačkog pothvata kojemu je bio cilj etnički očistiti područja koja su trebala biti pod srpskom dominacijom. Međutim, u jednoj paradoksalnoj igri riječi tvrdi se da to ne može biti jedini zaključak koje sudsko vijeće može donijeti - da su Simatović i Stanišić dijelili cijeve tog zajedničkog zločinačkog pothvata", pojasnio je.

Svima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nijedna kazna nije adekvatna pa ni Simatoviću i Stanišiću koji su odgovorni za smrt tisuća ljudi, rekao je Nazor, dodajući kako odluku o visini kazne prepušta pravnicima. 

"Ovdje je puno nelogičnosti. Nisu, kažu, mogli dokazati izvan svake sumnje da su Simatović i Stanišić dijelili ciljeve zajedničkog zločinačkog pothvata. A po čemu su zaključili, primjerice, u postupku generalu Praljku i ostalima, upitao je Nazor. To je neuvjerljivo, nevjerodostojno, a rekao bih da je i sramotno", kazao je Nazor.

O tome što ovakva presuda znači u kontekstu odgovornosti Srbije za ratove na području bivše Jugoslavije Nazor je rekao kako više od presude znače činjenice iz povijesnih izvora, a kao primjer je naveo tzv. kapetana Dragana koji je u Knin bio doveden po nalogu MUP-a Srbije i koji je službena izvješća slao u Beograd. U mnogim se takvim dokumentima spominju Simatović i Stanišić, dodao je Nazor. 

"Kad gledamo dokumente, onda nema nikakve dvojbe da je rat na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine odgovorna Srbija", rekao je.

Ako je jedan od ciljeva Haškog suda, kako su nas uvjeravali, pomirenje na ovim prostorima, onda moramo kazati da pomirenje neće donijeti sudske presude nego samo iskreno suočavanje s poviješću, zaključio je Nazor.

Izvor: Direktno

Izvorni autor: lš/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.