Ministar Banožić susreo se s hrvatskim vojnicima na Kosovu

17.12.2021. 20:46:00

Drugog dana službenog posjeta Republici Kosovu ministar obrane Mario Banožić u petak 17. prosinca 2021. susreo se u Campu Villagio s pripadnicima 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciji KFOR.

Hrvatskim vojnicima Banožić je prenio pozdrave predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. Čestitao im je nadolazeće blagdane i zahvalio na svemu što čine za međunarodni ugled Republike Hrvatske.

“Razgovarao sam sa zapovjednicima u operaciji KFOR, kao i s kosovskim dužnosnicima. Njihovo mišljenje o vašem radu i djelovanju na ovom osjetljivom području je jednoglasno – vi ste izvrsni profesionalci i još bolji ljudi”, rekao je Banožić i naglasio kako će im uvijek pružati podršku.

„Vaše djelovanje i osobni doprinos dio je mozaika regionalne stabilnosti. Siguran sam kako ćete i nadalje djelovanjem na ovom području nastaviti pridonositi izgradnji mira i stabilnosti, biti oni čija je zadaća izgrađivati sigurnost na Kosovu. To je i hrvatski interes, jer nemojte zaboraviti, sigurnost Hrvatske gradi se daleko od njezinih granica“, poruka je ministra obrane Marija Banožića hrvatskim vojnicima u NATO operaciji KFOR, priopćio je MORH.

Zapovjednik 36. HRVCON-a pukovnik Krešimir Tušek rekao je kako više od 140 pripadnika HRVCON-a prošlo vrlo zahtjevnu i dugotrajnu obuku.

“U jako dobrim odnosima smo sa svim nacijama i iznimno dobro surađujemo. Prepoznati smo po svome radu i već smo se u potpunosti priviknuli na uvjete života i rada u području operacije”, kazao je Tušek.

Razvodnica Željka Papić kazala je kako vjeruje da joj je sudjelovanje u ovoj misiji izvrsna prilika za stjecanje novih iskustava i napredovanje u vojnoj karijeri.

“Spremna sam na sve izazove koji se ispred mene nalaze. Naša zadaća je održavanje mira na ovom području i vjerujem kako ćemo odraditi posao na visini zadatka”, rekla je Papić.

Satnik Marko Adžijević ispričao je kako izgledaju zadaće i aktivnosti pripadnika 36. HRVCON-a te kazao kako ga raduje preuzimanje novih odgovornosti.

“Standardi su postavljeni vrlo visoko, ali dobro smo se pripremili i spremni smo za sve nove zadaće i aktivnosti”, ispričao je satnik Adžijević.

Ministar obrane u sklopu službenog posjeta Kosovu posjetio je i Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu. Tijekom posjeta ministar je položio vijenac na spomen obilježje i rekao kako su obje države podnijele veliku žrtvu i stradavanja u borbi za svoju slobodu i neovisnost.

“Mjesta poput ovih podsjećaju nas na veliku bol i gubitke, ali i obavezu koju imamo prema budućim generacijama – očuvati mir i stabilnost na području Jugoistočne Europe. Republika Hrvatska i Republika Kosovo zbog teško stečene slobode i neovisnosti danas itekako znaju cijeniti svoju slobodu, što je ujedno i trajna poveznica između dviju država”, kazao je ministar obrane.

Memorijalni centar “Adem Jashari” u Prekazu osnovan je u znak sjećanja na žrtve napada na Prekaz koji je izveden u ožujku 1998. godine tijekom koje je ubijen vođa Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jashari i više od 50 članova njegove obitelji.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: MORH/ F. Klen

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.