Ministar Beroš prozvao lokalne čelnike: Pozivanje na masovna okupljanja krajnje je neodgovorno

29.12.2021. 16:15:00

Pozivanje na masovna okupljanja u vrijeme globalne pandemije, kaže ministar zdravstva, krajnje je neodgovorno

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se u Hrvatskoj danas bilježi veći broj novozaraženih nego prethodnih dana i da je to porast koji ukazuje na određene trendove. Oni još nisu zabrinjavajući, kazao je, ali u kontekstu zbivanja u ostatku Europe, naglasio je kako mora reći da moramo biti oprezni, prenosi HRT.

"Ono što je dobro je činjenica da od 564 uzoraka koji su 14. prosinca uzeti i poslani u ECDC, nalaz je došao da među njima nema omikron varijante. Svi su delta varijante. Do kraja dana čekamo još 94 uzorka pa ćemo vidjeti što je među njima. Do sada smo sekvencioniranjem potvrdili osam pozitivnih uzoraka na omikron u RH i pet još dodatno visoko suspektnih, očekujem da će biti pozitivnih. I dalje nema značajnijeg rasta omikron-varijante u RH, međutim vjerojatno nas on neće zaobići i možemo u sljedećim tjednima očekivati porast broja zaraženih i širenje omikron-varijante" kaže Beroš.

Upozorio je kako svi moraju biti svjesni opasnosti i mogućeg opterećenja zdravstvenog sustava.

"Moramo se pridržavati mjera i pozvati sve sugrađane na boosteriranje jer je dokazano da treća doza značajnije štiti od zaraze novom varijantom".

Osvrnuo se i na, kako kaže, neodgovorne izjave pojedinih lokalnih čelnika koji, kako je rekao, pozivaju na slobodu.

'Sloboda širenja virusa'

"Koliko je meni poznato RH je već dugo slobodna i nema okupiranih područja. Ta sloboda na koju se netko poziva je moguća sloboda širenja virusa. To bi bilo jako nezgodno u kontekstu novih varijanti virusa. Demokracija i sloboda pretpostavljaju određenu odgovornost, odgovornost za zdravlje i živote naših sugrađana. Pozivanje na masovna okupljanja u vrijeme globalne pandemije, kada se mnoge zemlje zatvaraju, je krajnje neodgovorno i ne pokazuje brigu za zdravlje i živote naših sugrađana".

Kaže kako kao resorni ministar mora osuditi takve izjave. "Pozivanje na okupljanje nije prihvatljivo. Poznat je epidemiološki okvir u kojem će biti moguće razveseliti se, ali sve izvan toga je krajnje opasno. Ne želim nekome docirati i prisjećati se zbivanja u istom gradu gdje smo bilježili i više stotina postotnom porastu broja zaraženih nakon određenih zbivanja. Mislim da bi to trebala biti pouka. Kao čovjek, ministar, liječnik, moram ustati u obranu zdravlja građana. Molim vas slušajte stručnjake, izbjegavajte masovna okupljanja, cijepite se i na taj način spriječite gubitak novih života", poručio je Beroš.

Još je jednom, u kontekstu novogodišnjih proslava, pozvao sve da poštuju epidemiološki okvir.

"Za svaku proslavu može se i mora se dobiti epidemiološki okvir, mora se zatražiti suglasnost lokalnog stožera, ukoliko se dodatno osiguramo upotrebom covid-potvrda na neki način sigurnost smo podigli na maksimalan moguć okvir. Želim zamoliti sve da se odgovorno ponašaju".

Oni koji negiraju bolest nisu u pravu, poručio je ministar.

"Bolno svjedočimo svakodnevnim hospitalizacijama hrvatskih građana, scenama u jedinicama intenzivnog liječenja, ako netko ne vjeruje, neka dođe u bolnicu. Pet bolesnika je u Sisku vitalno ugroženo. Molim vas ne ignorirajte opasnost jer ona nas može koštati ljudskih života", zaključio je Beroš.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Jutarnji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.