Ministar Božinović obilježio 33. obljetnicu Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i komentirao situaciju s nevremenom i provokacijama iz Srbije

04.08.2023. 15:23:00

Prvi hrvatski redarstvenici - primjer hrabrosti i predanosti

Ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, sudjelovao je u Topuskom na svečanom obilježavanju 33. obljetnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik. U svom govoru, podsjetio je na hrabre članove ove postrojbe, koji su se u ratu suočili s prvim udarom, ostavljajući neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti. Sa 1.700 hrabrih pripadnika, Prvi hrvatski redarstvenik postrojio se kao predvodnik u obrani domovine. Od njih su krenule i druge slavne postrojbe poput ATJ Lučko i Tigrovi iz Rakitja, piše Dnevno.hr.

Ministar prati situaciju s nevremenom i pripremljen za intervenciju

Suočavajući se s nevremenom koje je stiglo u Hrvatsku, a koje će se pojačati tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana, ministar Božinović istaknuo je važnost praćenja kritičnih područja na rijeci Savi. Vlasti su već na terenu kako bi pomogle ugroženim građanima i minimizirale štetu. Osim toga, ministar najavljuje planirane intervencije prema Karlovcu, gdje će se posebna pažnja posvetiti nadzoru poplavnih područja.

Osvrt na sustav upozoravanja i odgovor na provokacije iz susjedstva

Ministar Božinović također je komentirao sustav upozoravanja na opasnosti od poplava. Istaknuo je da je sustav spreman za akciju i naglasio da stručnjaci donose odluke u vezi s uzbunjivanjem. Crveni alarm proglašen je kao upozorenje na iznimno opasne vremenske uvjete, no prije slanja obavijesti stručnjaci pažljivo procjenjuju situaciju.

Što se tiče poruka koje uoči Oluje svake godine stižu iz susjedne Srbije i dijela BiH, ministar kaže: “Mi iz godine u godinu slušamo određenu vrstu narativa i poruka. Kroz sve te godine, Hrvatska napreduje, a nisam siguran da se taj napredak može preslikati na ove koji šalju tu vrstu poruka”, rekao je.

“Hrvatska ne bi postigla sve svoje ciljeve kad bi reagirala na svaku provokaciju”, zaljučuje Božinović te naglašava da su bitni hrvatski ljudi i to da Hrvatska iz godine u godinu napreduje.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: HTV / HRT

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/M.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.