Ministar Medved smiruje tenzije: ‘Čuo sam se s Vučemilovićem, naša snaga je u zajedništvu‘

20.07.2021. 17:37:00

Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata posvađao je ministra branitelja i predsjednika Udruge veterana Tigrova

Ministar branitelja, Tomo Medved, održao je konferenciju za medije na kojoj je, među ostalim, komentirao istupe Ilije Vučemilovića, predsjednika Udruge veterana Tigrova, koji ga je prozvao za veleizdaju.

- Zahvaljujem se partnerima iz SAD-a koji su prepoznali važnost našeg projekta izgradnje mreže veteranskih centara. Trenutno smo u fazi završetka četiri veteranska centra, od kojih će prvi biti završen u Šibeniku već u rujnu, potom u Sinju, u Daruvaru i u Petrinji, rekao je na početku, javlja N1.

Na pitanje o šteti od nevremena i poplava koje su u ponedjeljak pogodile Županju, rekao je kako je prije dolaska u Osijek sa županom i gradonačelnikom obišao Županju te da su konstatirali kako nema veće štete.

- Što se tiče ostalih šteta, sada je na županijama, gradovima i općinama snimanje štete i Vlada, kao što inače to čini, a zadnji takav primjer imali smo na području Požeštine. Na zahtjev županija promptno reagiram. Uvijek smo pripravni odgovoriti na poziv kroz dostupnost svih naših službi, interventnih jedinica, ali i sanacije šteta, rekao je Medved.

U nastavku je odgovarao na pitanja o istupima i kritikama Ilije Vučemilovića.

- Nekoliko stvari želim kazati, koje govorim već pet godina. Mi smo u ministarstvu učinili ogromne napore u smislu uspostavljanja odgovarajućih partnerskih odnosa s udrugama Domovinskog rata i na tome smo uspjeli i na tome sam neizmjerno zahvalan predsjednicima i predsjednicama udruga branitelja i stradalnika. Na tom tragu smo 2016. godine usuglasili jedan koncept rješavanja nagomilanih problema.

Prvi je bio Zakon o hrvatskim braniteljima – napravili smo jedinstveni zakonski okvir koji je stupio na snagu s 1.1. 2018. godine. Nakon toga prepoznali smo važnost donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Donijeli smo zakon o nestalima i uslijedio je vrlo važan normativni akt – jedan zakon koji smo bili dužni donijeti 30 godina od početka velikosrpske agresije, Zakon o civilnim stradalnicima domovinskog rata.

Na tragu svih onih težnji koje su bile od strane samih stradalnika, odnosno obitelji stradalnika usmjerenih prema ministarstvu, i na tom tragu smo vrlo intenzivno od 2018. radili na izradi zakona, omogućili dva savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, dva čitanja u Saboru i on je velikom većinom glasova zastupnika donesen. Iznimno sam sretan da smo u suradnji s udrugama, donijeli i taj zakon i na taj način zaokružili taj normativ, odnosno cjeloviti normativni spektar, rekao je.

'Pozivam da rasprave uvijek budu argumentirane'

Dodao je i kako su jasno komunicirali sve što taj zakon definira, a jednako tako i elemente koje onemogućava.

- Stoga, ovaj istup kolege u ministarstvu smatram neprimjerenim, ali to nije znak da mi u ministarstvu nismo otvoreni za svaki dijalog, za svaki pristup koji je usmjeren ka iznalaženju uvijek boljeg i kvalitetnijeg rješenja. Ali je poziv da te rasprave uvijek budu argumentirane, da se temelje na činjenicama i da tako svi zajedno doprinosimo donošenju najkvalitetnijih akata, kaže.

Na pitanje je li istina da ga je Vučemilović tajno snimao, kaže:

- Što se tiče snimanja, mogli ste vidjeti da je snimka javno objavljena, mi nismo znali za snimanje. Ali što se tiče istupa i sadržaja istupa, moj poziv prema svima koji sudjeluju u raspravi je da te rasprave zaista budu konkretne naravi, da se konkretno usmjerimo na sadržaj teme o kojoj se raspravlja i da na taj način doprinesemo konkretnim rješenjima.

To je moj poziv prema svim udrugama Domovinskog rata, da očuvamo zajedništvo i povjerenje jedni u druge. Sa svim udrugama odgovarajući dijalog, partnerski odnos, uvijek su vrata ministarstva otvorena. Uvijek smo dostupni i za kritiku i za inicijativu i za sve ideje koje doprinose pronalaženju kvalitetnih rješenja, rekao je Medved.

Priopćenje koje je danas poslano medijima nije želio dodatno komentirati. Osvrnuo se i na prosvjed u Savskoj, kaže kako on od svojih stavova nikada ne odstupa.

- Poglavito ako su oni koncipirani na osnovu konkretnog i jasnog uvida glede jasnog pitanja. Ako mislite konkretno na stav, a vezano za tadašnje najave o donošenju zakona, koji se nikako ne može dovoditi u vezu sa zakonom koji je donesen, odbijamo bilo kakav pokušaj povezivanja zakona koji je donesen s nekim najavama nečeg što je bilo u nekim radnim verzijama, koje ja nikad nisam vidio. Ja sam tada bio protiv koncepta koji je jasno komuniciran, rekao je Medved.

Na pitanje je li se čuo s Vučemilovićem, odgovara potvrdno:

- Naravno. Mi se poznajemo 30 godina, mi možemo imati drugačije stavove o pojedinim temama, ali odnos nas hrvatskih branitelja među sobom, odnos branitelja prema stradalnicima, prema narodu je uvijek snažna poveznica. Može doći do prijepora, ali naša snaga jest u našem zajedništvu, na to smo ponosni i izgradili smo ga u najtežim danima novije hrvatske povijesti i očuvat ćemo ga, rekao je Medved, javlja N1.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska/Foto: N1

Autor: