Majka i supruga danas identificiranog branitelja nisu dočekale njegov pronalazak, umrle su slomljena srca

15.04.2021. 14:38:00

Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku danas prijepodne je provedena završna identifikacija posmrtnih ostataka hrvatskog branitelja Tomislava Milića (1962. godište), nestalog tijekom Domovinskog rata 1991. godine i ekshumiranog 14. veljače 2020. iz pojedinačne grobnice u Bogdanovcima pokraj Vukovara.
Završna identifikacija provedena je u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, te su joj, uz članove obitelji poginulog hrvatskog branitelja, nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir te predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku prof. dr. sc. Milovan Kubat.  

Ministar Medved izrazio je sućut obitelji, te je rekao:

"Tomislav Milić sutra će biti pokopan na Memorijalnom groblju u Vukovaru. Ovom prigodom zahvaljujem se njegovoj sestri Dragici i sinu Damiru, koji su dali uzorke DNK, te je na taj način provedena identifikacija. Također se zahvaljujem na požrtvovnom radu dr. Kubatu i cjelokupnom osoblju Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku. Nakon identifikacije Tomislava, broj nestalih za kojima Hrvatska traga s današnjim danom je 1868 osoba. Pronalazak ostalih nestalih ostaje naš prioritet, te ćemo na tome neumorno raditi."

Najavio je kako će se do kraja ovoga mjeseca u Zagrebu pristupiti identifikaciji devet posmrtnih ostataka civila, a u Osijeku šest osoba i to dva branitelja i četiri civila.

Ministar Medved potom je izrazio nezadovljstvo zbog nedostatka suradnje od strane Republike Srbije:

"Suradnja sa Srbijom u pogledu dostave informacija se nije promijenila i ona u potpunosti izostaje iako smo u proteklih pet godina prema njima uputili preko 100 konkretnih zahtjeva vezanih za konkretno vrijeme, mjesto i osobe s ciljem kako bismo saznali gdje su posmrtni ostaci nestalih, proveli identifikaciju. Nismo zaprimili niti jedan konkretan podatak koji nam može pomoći. To je politička odluka Srbije. Imamo, primjerice, dokumente JNA nastale nakon 18. 11. 1991. na području Vukovara u kojima stoji što su činili sa primarnim grobnicama i na ulicama grada Vukovara, ali daljnji tijek događaja nam nije poznat”, rekao je Medved.

Apelirao je na Srbiju da dostavi protokole i informacije o nestalima.

„Nećemo stati ni posustati u potrazi za nestalima sve dok ne pronađemo i posljednju osobu s još uvijek predugog popisa osoba za kojima Republika Hrvatska traga od Domovinskog rata,“, poručio je ministar Medved. Istaknuo je kako se značajnim ulaganjima u modernizaciju i opremu DNK laboratorija nastoji unaprijediti proces identifikacije. Dodao je kako je Republika Hrvatska na sebe preuzela daljnju obvezu traženja nestalih osoba u Domovinskom ratu koje više nitko ne potražuje. To će se učiniti tako jer su prije smrti prikupljeni uzorci DNK članova njihovih obitelji, zbog čega će i u budućnosti biti moguća identifikacija.  

Predstojnik Kubat je objasnio kako će nova oprema i uređenje novog laboratorija omogućiti i identifikaciju vrlo degradiranih ostataka, onih koji se dosad nisu mogli identificirati sa starom opremom.

Ljiljana Alvir istaknula je:

"Živimo od nade. Uvijek dajemo novu priliku, te ovim putem apeliram na one u Hrvatskoj, ali i one u Srbiji, koji nose teret saznanja o tome gdje su naši nestali, neka to i kažu." Također je dodala kako su, na žalost, majka i supruga danas identificiranog hrvatskog branitelja umrle prije nego što je pronađen.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: A.K./Foto: A.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.