Ministar obrane i general Cavoli razmjenjuju mišljenja o sigurnosti i modernizaciji hrvatskih oružanih snaga

25.05.2023. 15:57:00

Ministar obrane Mario Banožić susreo se u četvrtak s generalom zbora Christopherom G. Cavolijem, zapovjednikom Savezničkog zapovjedništva za operacije i američkih snaga za Europu (SACEUR i EUCOM), uoči obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske, prenosi Dnevno.hr.

Tijekom dvodnevnog radnog posjeta Hrvatskoj, general Cavoli će sudjelovati u međunarodnim vježbama pod nazivima "Immediate Response 23", "Astral Knight 23" i "Laufer 23", koje se provode u sklopu vježbi pod nazivom "Defender 23" na vojnom poligonu u Udbini, a koje su organizirane od strane američkih zapovjedništava.

Na sastanku su ministar Banožić i general Cavoli razmijenili mišljenja o trenutačnoj sigurnosnoj situaciji u Europi uoči nadolazećeg NATO-ovog summita koji će se održati u srpnju ove godine u Vilniusu.

Ministar je ponovno potvrdio da su Sjedinjene Američke Države globalni strateški partneri Republike Hrvatske u području obrane i zahvalio im na dosadašnjoj podršci, koja uključuje obuku, projekte opremanja i modernizacije Hrvatske vojske, kao i zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga.

"Zajedničko uvježbavanje savezničkih snaga, poput ovoga koje se trenutačno odvija u Hrvatskoj, jedan je od najboljih pokazatelja važnosti Sjevernoatlantskog saveza jer se na taj način istovremeno unaprjeđuju sposobnosti, razvija interoperabilnost savezničkih snaga i šalje poruka zajedništva, kohezije i jedinstva Saveza", izjavio je ministar Banožić. Također je naglasio važnost nastavka koherentnog rada u pripremi za nadolazeće ministarske i sastanke na vrhu NATO-a.

Ministar Banožić je potvrdio generalu Cavoliju da će Republika Hrvatska nastaviti provoditi zajedničke odluke koje jačaju savezničku sigurnost, uključujući i odluke o obrambenim izdvajanjima. Kao primjer takvih napora, istaknuo je modernizaciju i opremanje oružanih snaga, uključujući nabavku borbenih zrakoplova Rafale, helikoptera Black Hawk, borbenih vozila pješaštva Bradley i sustava protuzračne obrane Mistral.

Ministar je također istaknuo da će Hrvatska nastaviti sudjelovati u mirovnoj misiji KFOR te potvrdio predanost Republike Hrvatske implementaciji NATO ciljeva sposobnosti. Nadalje, naglasio je nastavak doprinosa Hrvatske međunarodnoj sigurnosti i stabilnosti putem sudjelovanja u misijama, operacijama i aktivnostima UN-a, NATO-a i EU-a.

"Republika Hrvatska trenutno sudjeluje u 13 različitih misija, operacija i aktivnosti. Za Republiku Hrvatsku iznimno je važna sigurnost i stabilnost Jugoistočne Europe, zbog čega će Hrvatska nastaviti sudjelovati u KFOR-u, ali i nastaviti podržavati procese euroatlantskih integracija država Jugoistočne Europe", izjavio je ministar Banožić.

"SAD i Hrvatska su višegodišnji prijatelji i partneri i raduje me jačanje bilateralnih odnosa naših dviju zemalja u području obrane, gdje zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Oružanih snaga Republike Hrvatske", izjavio je general Cavoli.

Također, general Cavoli je čestitao Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 32. obljetnicu ustrojavanja Hrvatske vojske, izražavajući zadovoljstvo što će sudjelovati na međunarodnoj vježbi "DEFENDER 23" koja će se održati u vojarni "Josip Jović" u Udbini.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:MORH/ T. Brandt

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/I.J.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.