Ministar Piletić; “Novim zakonom riješit ćemo problem niskih plaća u državnim i javnim službama”

31.05.2023. 16:22:00

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u srijedu kako će donošenje novog zakona o plaćama do kraja godine, biti sveobuhvatno rješenje za problem niskih plaća u državnim i javnim službama.

Cjelovito rješenje je novi Zakon o plaćama, koji će biti donesen do kraja ove godine, te nastavak kolektivnih pregovora koji će započeti u trećem tjednu mjeseca rujna, a Vlada je spremna povećati osnovicu svim službenicima i namještenicima, rekao je Piletić nakon dodjele nagrada udomiteljima.

“Na taj način želimo dati jasan odgovor svim sindikatima, neovisno jesu li reprezentativni ili ne, da radimo na tome i da reforma sasvim sigurno mora biti provedena do konca ove godine”, kazao je.

Želimo utvrditi koje su minimalne plaće u državnoj i javnoj službi te da te plaće budu značajno veće u odnosu postojeće, rekao je Piletić.

Piletić kaže kako ne očekuje novi val štrajkova te napominje da je u zadnjih šest godina osnovica povećana za više od 33 posto te donesen niz uredbi i povećani koeficijenti, ponajprije da je za one s najmanjim koeficijentima.

Za najavljeni štrajk pravosudnih službenika, za koji je u tijeku postupak mirenja, Piletić je rekao da će Ministarstvo pravosuđa preispitati opravdanost štrajka.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.