Ministar Piletić pohvalio Đurđevac: U krugu 250 metara imamo tri projekta financirana kroz EU fondove, neka svi vide kako se radi s najranjivijim skupinama

27.03.2023. 17:55:00

U Đurđevcu, u Kući podrške Mali princ, održana je 13. sjednica Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika. Na rasporedu su bile dvije glavne teme sastanka, a odnose se nastavak procesa deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga te na EU natječaje u novom programskom razdoblju.

Ministar Marin Piletić, kojeg su tom prilikom ugostili gradonačelnik Hrvoje Janči i župan Darko Koren, istaknuo je da im je želja bila danas doći u Đurđevac, jer je pravi primjer suradnje na dobrobit onih najpotrebnijih.

– Grad Đurđevac s udrugama Mali Princ i Gradskim društvo za osobe s invaliditetom Đurđevac te područnim uredom Hrvatskog zavoda za socijalni rad su dobri primjeri kako se u suradnji s lokalnom regionalnom zajednicom mogu realizirati krasni projekti financirani iz Europske Unije – rekao je Piletić.

Pohvalio je i Udrugu Mali Princ i Gradsko društvo za osobe s invaliditetom, jer nastavljaju razvijati svoje programe i brigu o svojim članovima.

Foto: Ivana Gazdek

Podsjetimo, Đurđevac znatno ulaže u sustav socijalne skrbi. Dovršena je Kuća podrške Mali princ namijenjena osobama s intelektualnim teškoćama, a u tijeku su radovi na Centru za osobe s invaliditetom. Pred samom dovršetkom je i nova zgrada područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalnu skrb. To je i bio razlog da se članovima vijeća pokažu primjeri dobre prakse, što je istaknuo i sam ministar Piletić.

– Na jednom malom prostoru u krugu od 250 metara imamo tri projekta financiranih kroz prethodno razdoblje iz EU fondova i zapravo smo danas članovima vijeća htjeli uživo predočiti koliko se može učiniti za naše najranjivije skupine ako se svi zajedno uključimo – poručio je Piletić.

Gradonačelnik Hrvoje Janči zadovoljan je što i drugi prepoznaju rad u socijalnom segmentu.

– Ovim materijalni uvjeti preduvjet su za provođenje aktivnosti koje su u planu za financiranje iz EU sredstava i tako ćemo imati zaokruženu cjelinu u pružanju socijalnih usluga. Udruge na području grada su vrlo aktivne. Imamo i udrugu udomitelja s kojima provodimo projekte. Oni pružaju osim osnovne usluge udomiteljstva djece i podršku za djecu koja nakon 18. godina izlaze iz sustava i omogućava im se taj prelazak. Sustav socijalne skrbi na području grada je na visokoj razini – ističe Janči te je zahvalio svima koji vode udruge i sudjeluju u njihovom radu, ali je zahvalio i ministarstvu na raspisivanju poziva za provođenje projekata.

Foto: Ivana Gazdek

Nakon sjednice vijeća, članovi su obišli Kuću podrške i novu zgradu područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad. V.d. područnog ureda Daniel Rupić još je jednom istaknuo da je u tijeku provođenje projekta Uspostava infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u sklopu kojeg je i izgrađena nova zgrada.

– Na nama je da ovaj objekt iskoristimo za pomoć obitelji. Za djecu, žrtve nasilja, udomiteljske obitelji, djecu izdvojenu iz obitelji, a sve s generalnim ciljem da spriječimo izdvajanje djece iz obitelji. Odnosno ako to neće biti moguće da omogućimo djetetu povratak u biološku obitelj – poručio je Rupić.

Napomenimo kako su osim navedenih, sastancima nazočili i pojedini državni tajnici i predstavnici ostalih ministarstava.

Foto: Ivana Gazdek
Foto: Ivana Gazdek

Izvor: epoha.com.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Ivana Gazdek

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.