Ministar stao pred mlade hrvatske časnike i zagrmio: ‘Ovo je nosio Blago Zadro’ (VIDEO)

29.08.2024. 17:13:00

U vojarni “Petar Zrinski” u Zagrebu svečano je uručen prvi časnički čin kadetima Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, a čin poručnice/poručnika primilo je 65 kadetkinja i kadeta 17. i 18. naraštaja diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo, Vojno vođenje i upravljanje te Vojno pomorstvo.

Osim čina poručnika kadeti su primili časnički bodež, rješenje o prijmu u djelatnu vojnu službu i Odluku o rasporedu u postrojbe Hrvatske vojske. Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić novim časnicima Hrvatske vojske uručio je prve časničke činove te istaknuo kako su upravo oni najbolje što hrvatska država i vojska imaju.

“Kad smo sami bez ičije pomoći krenuli devedesetih godina, uspjeli smo pobijediti nadmoćnog neprijatelja – bili smo vođeni željom za samostalnom i neovisnom Hrvatskom u čemu smo na kraju i uspjeli. Vi ste danas jamac sigurnosti naše države da više nikad ne moramo ići u ratove i slati mlade ljude na prvu crtu”, rekao je ministar i naglasio kako biti vojnik nije samo posao nego i poziv te posebno zahvalio obiteljima i prijateljima mladih kadeta na podršci koju im pružaju na njihovu putu.

Foto: MORH/ F. Klen
“Budite ponosni na odoru koju su nosili heroji”

“Tu odoru koju vi danas nosite, te oznake koje imate na sebi, to su nosili najveći heroji Domovinskog rata, od Blage Zadre pa do svih onih znanih i neznanih heroja Domovinskog rata. Na to morate biti ponosni i imati odgovornost. Gdje god odem u područje misije i operacije diljem svijeta, uvijek slušam riječi hvale o pripadnicima Hrvatske vojske”, kazao je ministar i novim časnicima Hrvatske vojske zaželio puno uspjeha u njihovim karijerama.

Nakon primitka prvog časničkog čina poručnik korvete Luka Kirac kazao je kako prije svega osjeća ponos i ispunjenost. Od prve časničke dužnosti očekuje mnogo izazova, ali veseli se tome i nestrpljivo iščekuje svoj prvi radni dan u postrojbi.

Uzbuđeni zbog vojne karijere

Poručnica Ivona Vidović završila je studij Vojnog vođenja i upravljanja i nakon pet godina školovanja i obuke kaže da je teško organizirati misli na ovaj poseban dan koji je jedan od najvažnijih u njihovim životima. Kao buduća zapovjednica voda u postrojbi Hrvatske kopnene vojske na svojoj novoj dužnosti planira kombinirati svoja stečena znanja s iskustvima starijih dočasnika i časnika koji su u postrojbama već neko vrijeme.

Poručnik Martin Krešan izrazio je također uzbuđenje zbog početka svoje časničke karijere i smatra kako je spreman za svoju novu dužnost te da je tijekom školovanja dobio potrebna znanja koja će s vremenom usavršavati.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: MORH/F. Klen

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.