MINISTARSTVO BRANITELJA JAVNO POKAZALO METODU! Ovako pronalaze nestale u Domovinskom ratu

01.06.2022. 10:30:00

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske te 31. obljetnice povijesnog postrojavanja Zbora narodne garde, na Dan državnosti 30. svibnja 2022. na ŠRC Jarun, Ministarstvo hrvatskih branitelja predstavilo je aktivnosti Uprave za zatočene i nestale i Uprave za hrvatske branitelje iz Domovinskoga rata  i članove njihovih obitelji, u suradnji s braniteljskim zadrugama.

Tako je javnosti predočena i približena suradnja Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom obrane u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu te žrtava Drugog svjetskoga rata i poslijeratnoga razdoblja. Prikazana je provedba aktivnosti izvida, terenskih istraživanja, probnih iskapanja, ekshumacija i identifikacije te pogrebne skrbi o žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Demonstrirano pretraživanje terena

Posjetitelji su ovim putem dobili uvid u aktivnosti traženja nestalih osoba putem videoprojekcije nastale tijekom neposrednog provođenja terenskih istraživanja djelatnih timova Uprave za zatočene i nestale u suradnji s djelatnicima Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu Glavnog stožera OSRH i djelatnicima Vojno–obavještajne satnije Gardijske oklopno-mehanizirane brigade HKoV-a te putem realnoga prikaza zajedničkoga rada, odnosno demonstracije pretraživanja terena snimanjem lokacije iz zraka i geološkim radarom.


Foto: Ministarstvo branitelja

Izlaganjem metodologije rada na panoima i osobnim prezentiranjem rada te promidžbenim materijalima Uprava za zatočene i nestale, u suradnji s MORH-om kao logističkom potporom, približila je javnosti metodologiju svoga rada – Hrvatski model traženja nestalih osoba, čiji je temeljni cilj vraćanje dostojanstva žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Bilo je i vedrijih tema

Braniteljske zadruge tradicionalno su predstavile svoje domaće proizvode, projekte i usluge. Ove godine na sajmu je sudjelovalo 20 braniteljskih zadruga iz svih krajeva Hrvatske, a posjetitelji su mogli pogledati i kupiti različite proizvode kao što su maslinovo ulje, svježe i sušeno voće, orašaste plodove, voćna vina i likere, prirodne voćne sokove, džemove, med, eterična ulja i ljekovito bilje, prirodnu kozmetiku, razne vrste konzerviranog povrća, suhomesnate proizvode i čvarke, ali i pletenu galanteriju poput košara i sjedalica od vrbovog pruća, proizvode za kućanstvo i poljoprivredu, kao i tradicionalne ručne radove te  razne druge rukotvorine. Pojedine braniteljske zadruge su, pak, predstavile provedbu svojih EU projekata koji se odnose na razvoj društvenog poduzetništva i zapošljavanje ranjivih društvenih skupina.

 

Izvor: dnevno.hr/Foto:MHB

Izvorni autor: S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.