Ministarstvo financija pomoglo u otkrivanju kaznenih djela u trgovini plinom

27.08.2022. 19:55:00

Službe Ministarstva financija RH imale su aktivnu ulogu u otkrivanju slučaja i kriminalističkom istraživanju kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca, vezano za nezakonito trgovanje prirodnim plinom, zbog čega je danas uhićeno više osoba.

 

Uskokovi Istražitelji su ranije danas priveli INA-ina direktora sektora prirodnog plina Damira Škugora, te njegova oca. Uhićeni su i vlasnici tvrtke OMS upravljanje, poduzetnik Goran Husić i Josip Šurjak, inače predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK). Osim njih, na području Slavonije privedena je predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić. Riječ je o tvrtki u čijem nadzornom odboru sjedi Damir Škugor. Prema dosadašnjim neslužbenim informacijama riječ je o šteti većoj od sto milijuna kuna.

Slijedom informacije u medijima o akciji nadležnih tijela u kojoj je uhićeno više osoba zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pranja novca, očitovalo se popodne i Ministarstvo financija.

U priopćenju Ministarstvo financija ističe da su u "otkrivanju konkretnog slučaja i kriminalističkom istraživanju istog, te osiguranju oduzimanja nezakonite imovinske koristi, aktivnu ulogu imale su službe Ministarstva: Ured za sprječavanje pranja novca i Porezna uprava - Samostalni sektor za financijske istrage".

"Ured za sprječavanje pranja novca je nakon operativne analize sumnjivih transakcija zaprimljenih sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, utvrdio sumnju na pranje novca i povezana predikatna kaznena djela te dostavio slučaj na daljnje postupanje i procesuiranje Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Samostalni sektor za financijske istrage Središnjeg ureda Porezne uprave proveo je višemjesečno financijsko istraživanje u suradnji s PNUSKOK-om i Uredom za sprječavanje pranja novca Ministarstva financija te u koordinaciji s USKOK-om, slijedom čega je USKOK-u podnio kaznene prijave zbog počinjenja više kaznenih djela iz područja gospodarstva", navodi se u priopćenju.  

Ministarstvo financija ističe da Samostalni sektor za financijske istrage (SSFI) obavlja poslove analize i financijskog istraživanja prvenstveno u predmetima u kojima postoje ozbiljne naznake organiziranog  kriminaliteta, koruptivnih kaznenih djela i kaznenih djela subvencijskih prijevara na štetu sredstava Europske unije.

Uskok - uhićenja rezultat suradnje više nadležnih tijela

Uskok je ranije danas ne navodeći identitete, izvijestio da su današnja uhićenja više osoba, i provođenje hitnih dokaznih radnji rezultat kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om, Uredom za sprječavanje pranja novca i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave.

Osim u Zagrebu, uhićenja i pretrage provode se i na području Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije.

Odnose se, navode policija i Uskok, na više hrvatskih državljana za koje sumnjaju da su u sastavu zločinačkog udruženja počinili zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u tom nedjelu te kaznena djela pranja novca.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.