Ministarstvo gospodarstva: Ministar Filipović nije bio obaviješten o aferi s prodajom plina ispod tržišnih cijena

18.07.2023. 13:39:00

Ministarstvo gospodarstva oglasilo se o aferi koja ovih dana potresa HEP zbog prodavanja zaliha plina po cijenama ispod tržišnih. U priopćenju Ministarstva gospodarstva tvrdi se kako resorni ministar Davor Filipović nije bio obaviješten o stvaranju viškova plina koji će se morati prodavati po jeftinijim cijenama, prenosi Dnevnik.hr.

Na sjednici Kriznog tima održanoj 29. ožujka 2023., član Uprave HEP-a zadužen za plin, Petar Sprčić, nije upozorio ministra Filipovića niti druge prisutne da će se plin koji je HEP kupovao od INA-e nakon što se skladište plina Okoli napuni, odlagati u plinovodni sustav i prodavati po cijenama ispod tržišnih. Međutim, Ministarstvo navodi da 5. travnja 2023. Uprava HEP-a uputila je dopis ministru Filipoviću u kojem je navedeno kako će se viškovi plina koristiti za vlastitu potrošnju te će se prodavati na domaćem i/ili inozemnom tržištu, osim ako ne postoji drugačije naloženo postupanje za zbrinjavanje tih viškova plina. Ministar Filipović nije dobio nikakve daljnje obavijesti ili dopise od strane HEP-a nakon 5. travnja 2023.

Ministarstvo također ističe da ravnateljica Uprave za energetiku, gđa Kristina Čelić, kao ni posebni savjetnik Jurica Lovrinčević, nisu bili upozoreni od strane Sprčića o postupanju s plinom te da Čelić nije bila prisutna na sastanku u travnju.

Dodatno je navedeno da je prva informacija o prodaji plina po netržišnim cijenama Ministarstvu stigla 29. lipnja 2023. putem dopisa HROTE-a. Nakon toga, ministar Filipović je 30. lipnja 2023. obavijestio potpredsjednika Vlade RH Butkovića i premijera Plenkovića o situaciji. Vlada je potom na sjednici 6. srpnja 2023. izmijenila Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, a HEP je prestao kupovati plin od INA-e.

U međuvremenu, Vlada je reagirala na navode o izvrijeđanju ministra Filipovića tijekom sastanka na početku plinske afere, koji je predsjednik uprave HEP-a Frane Barbarić, navodno, izrazito oštro prozvao ministra.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:Ilustracija/HEP

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/M.R.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.