Ministarstvo: Ne radi se o optužnicama iz BiH, već o zamolnicama za pravnu pomoć

09.08.2021. 17:38:00

Ministarstvo pravosuđa priopćilo je u ponedjeljak da će u odlučivanju o zamolnici tužilaštva Bosne i Hercegovine za preuzimanje kaznenog progona vezanih uz operaciju Bljesak voditi računa o državnim interesima te interesima 14 osoba čija se imena navode u zamolnici

“Prilikom donošenja odluke o daljnjem postupanju Ministarstvo pravosuđa i uprave vodit će računa o državnim interesima, ali i o najboljim interesima osoba za koje se traži ustup kaznenog progona, a sve u okviru važećih međunarodnih propisa te zakona RH”, poručili su iz ministarstva.

Istaknuli su da su zamolnicu Bosne i Hercegovine zaprimili diplomatskim putem 6. kolovoza te posebno naglasili kako se ne radi o optužnicama.

“Želimo naglasiti da je uvidom u pristiglu dokumentaciju utvrđeno kako se ne radi o optužnicama, već o zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći dostavljenoj temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima”, istaknulo je ministarstvo. 

Dodaje da je riječ je o postupku u kojem tužilaštvo BiH “sumnja da je četrnaest državljana Hrvatske navodno počinilo kaznena djela koja BIH dovodi u vezu s vojno-redarstvenom operacijom "Bljesak".

Ministarstvo je najavilo da da će provesti detaljnu pravnu analizu opsežne dokumentacije  kako bi utvrdili postoje li pretpostavke za preuzimanje kaznenog progona, odnosno zapreke za prosljeđivanje zamolnica za pravnom pomoći Državnom odvjetništvu RH. 

Posebno su naglasili da činjenični opisi ni pravne kvalifikacije iz dostavljene dokumentacije ni na koji način ne vežu hrvatska pravosudna tijela, kao i da dostavljene zamolnice “ne mogu dovesti u pitanje legitimitet oslobodilačkih operacija ‘Bljesak’ i ‘Oluja’”.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u izjavama je posljednjih dana stao u obranu hrvatskih generala za koje se BiH traži kazneni progon.U govoru na obilježavanju godišnjice VRO Oluja u Kninu poručio je da je riječ o nedokazanim djelima i da će Hrvatska zaštititi svoje ratne zapovjednike, a kasnije poručio i da su te zamolnice sabotaža te da se radi o trovanju odnosa između dvije država. 

Premijer Andrej Plenković kazao je da nikakvi pravni procesi neće dovesti u pitanje oslobodilački karakter operacija Bljesak i Oluja.

“Ne mogu prejudicirati što će državno odvjetništvo učiniti. Ono što svakako može je da to odbaci u supstantivnom smislu i tako riješi taj problem“, izjavio je premijer u nedjelju u Sinju dodavši da su te vojne operacije donijele integritet državnog teritorija.

Prema hrvatskim medijima, na popisu tužitelja iz BiH su generali Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko te trojica umrlih generala Petar Stipetić, Imra Agotić i Ivan Basarac.

Ranije u nedjelju su hrvatske stranke u BiH priopćile da pravosudne institucije BiH nemaju nikakvo uporište za "sramotni zahtjev" i pozvali tužitelje da se se umjesto "manipulacija" posvete razotkrivanju nerazriješenih zločina nad Hrvatima u BiH.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. B./Hina / Foto: Patrik Macek

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.