Ministarstvo nije zaprimilo službenu informaciju od Srbije o pilotima

20.08.2022. 15:32:00

Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je u subotu kako od nadležnih srbijanskih tijela nije zaprimilo službenu informaciju o podizanju ili potvrđivanju optužnica protiv četvorice pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koje srbijanska strana navodno tereti za počinjenje ratnih zločina na području Bosne i Hercegovine.

Republika Srbija u ovom predmetu nije zatražila međunarodnu pravnu pomoć, već su hrvatskim tijelima informacije o navedenom postupku dostupne isključivo iz spekulacija i poluinformacija prenesenih iz srbijanskih medija, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo također navodi da okrivljenici kojima srbijanska tijela na teret stavljaju navodna kaznena djela nisu obaviješteni o pokretanju kaznenoga postupka, niti su u bilo kojoj fazi kaznenoga postupka ispitani, niti je traženo njihovo ispitivanje putem nadležnih tijela Republike Hrvatske.

„Time su evidentno narušena njihova prava koja im kao okrivljenicima u kaznenom postupku jamči Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, a koja se upravo ostvaruju primjenom instrumenata međunarodne pravne pomoći”, ističe se.

U priopćenju Ministarstvo pravosuđa navodi da Republika Srbija ponovno pokušava preuzeti ulogu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju proglašavajući se nadležnom na teritorijima drugih suverenih, međunarodno priznatih država, bez ikakvih ograničenja koja su sastavni dio međunarodnog prava, te da je takav stav protivan vladavini prava, međunarodnom pravu i međunarodnom kaznenom pravu.

Ujedno, takav pristup prepreka je rješavanju otvorenih pitanja ne samo u području pravosudne suradnje, već i u pogledu rješavanja pitanja nestalih osoba.

Iz Ministarstva pritom podsjećaju  da je u pravomoćnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju utvrđeno da vojno-redarstvena operacija Oluja nije bila udruženi zločinački poduhvat, već legitimna vojna operacija s ciljem vraćanja okupiranog teritorija pod državni suverenitet.

Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava, navodi se u priopćenju i naglašava da će hrvatska Vlada iskoristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata.

„Prilikom donošenja bilo kakvih odluka Vlada Republike Hrvatske voditi će računa o državnim interesima i najboljim interesima osoba protiv kojih srbijanska strana, suprotno međunarodnim pravima i običajima, pokreće kaznene postupke”, zaključuje se. 

Hrvatski mediji prenose pisanja medija u Srbiji da je Apelacijski sud u Beogradu potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice časnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva za “ratne zločine počinjene u vojno redarstvenoj akciji Oluja 1995. godine”.

Izvor: hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.