Ministarstvo pravosuđa hrvatskim pilotima: “Možete biti mirni i sigurni, ne priznajemo optužnicu iz Srbije”

23.09.2022. 19:08:00

Hrvatska Vlada iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata, ističe se

Hrvatska neće postupati po zamolnici Srbije vezano za uručenje poziva za ročište protiv četvorice hrvatskih pilota pred beogradskim sudom, poručili su u petak iz Ministarstva pravosuđa RH naglasivši kako hrvatski piloti mogu biti mirni i sigurni.

Hrvatska Vlada iskoristit će sve mehanizme koje ima na raspolaganju da zaštiti hrvatske pilote i dignitet Domovinskoga rata, ističe se u priopćenju.

Zaprimili zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć

Kako navode, u Ministarstvu pravosuđa i uprave zaprimljena je zamolnica za međunarodnu pravnu pomoć Ministarstva pravde Republike Srbije vezano za uručenje poziva za ročište pred Višim sudom u Beogradu – posebno odjeljenje za ratne zločine.

U zaprimljenoj zamolnici zatraženo je uručenje poziva za ročište 14. listopada 2022. četvorici pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Ministarstvo pravosuđa i uprave naglašava kako nije zaprimilo podignutu optužnicu niti druge informacije o radnjama koje su poduzete u kaznenom postupku, osim informacije da ih se tereti temeljem optužnice Tužilaštva za ratne zločine od 31. ožujka 2022. za kaznena djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu iz članka 142. stavka 1 KZ SRJ u vezi s člankom 22. KZ SRJ.

“Ponovno ističemo da se sustav pravosudne suradnje mora temeljiti na načelu uzajamnog povjerenja, tj. povjerenja jedne države da je pravni poredak druge države dovoljno kvalitetan osigurati nepristrano, pravično i učinkovito vođenje kaznenog postupka u toj državi”, kaže se u priopćenju.

 

Zašto ne možemo priznati ovakvu optužnicu

Dosadašnji tijek postupka u Srbiji, kažu, ukazuje na grubo nepoštivanje prava na pošteno suđenje utvrđeno međunarodnim pravom. Republika Hrvatska takav postupak i tako podignutu optužnicu ne može priznati budući da se ne temelji na međunarodnom kaznenom pravu, već iskrivljenoj univerzalnoj jurisdikciji koju je Srbija unijela u Zakon na temelju kojeg je pokrenula ovaj postupak.

Stoga, u skladu s odredbama Europske konvencije o uzajamnoj sudskoj pomoći u kaznenim stvarima, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima te člankom 9. Ugovora između Republike Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima, koji je potpisan u Beogradu 15. rujna 1997. godine, Hrvatska neće postupati po zaprimljenoj zamolnici, ističe se u priopćenju.

Republika Hrvatska očekuje od Republike Srbije da poštuje međunarodne standarde te pokaže istinsku volju za rješavanje otvorenih pitanja u okviru međudržavnih povjerenstava.

Bez toga, istinske volje da se riješe otvorena pitanja, u prvom redu pitanje naših nestalih, nije moguće uspostaviti dijalog. Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom koju je imala u agresiji na Hrvatsku, zaključuje se u priopćenju hrvatskog Ministarstva pravosuđa.

Srbijanski sud je nedavno podigao optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota (Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića) zbog navodnih ratnih zločina u BiH tijekom Oluje na što su najviši hrvatski dužnosnici uzvratili kako se radi o provokaciji i politički montiranoj optužnici.

Izvor: novilist.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.