Ministri EU-a usuglasili pet uvjeta za suradnju s talibanima

03.09.2021. 19:24:00

Ministri vanjskih poslova EU-a na dvodnevnom su neformalnom sastanku u Brdu kod Kranja dogovorili pet uvjeta za moguću suradnjom s novom talibanskom vladom u Afganistanu.

“Moramo se uključiti u razgovore s talibanskom vlašću kako bi podržali afganistansko stanovništvo”, rekao je visoki predstavnik za vanjsku politiku Josep Borrell sažimajući dvodnevni sastanak.

Ako žele surađivati s EU, talibani prvo moraju jamčiti da Afganistan neće biti utočište teroristima koji bi mogli napadati druge zemlje kao što je to bilo u prošlosti.

Nadalje, rekao je Borell, talibani moraju poštivati ljudska prava, posebno žena, sastaviti uključivu vladu, dopustiti dolazak humanitarne pomoći i omogućiti stranim državljanima i ranjivim Afganistancima koji to žele da napuste zemlju.

“Taj operativni angažman EU-a s talibanima ne znači njihovo priznanje”, naglasio je.

“I to će ovisiti o ispunjenju ovih uvjeta”, rekao je Borell novinarima. “Neki reći, ‘ali, talibani ih neće ispuniti’. Hajdemo vidjeti”.

Grlić Radman: Nužno je spriječiti migrantski val

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao je u Brdu kod Kranja da je nužno spriječiti migrantski val iz Afganistana i da članice EU-a moraju snažnije međusobno surađivati u borbi protiv terorizma.

“Iznimno je važno uložiti sve napore za pružanje sigurnosti građanima i zaštitu prava žena i djevojčica. Nužno je također sprječavanje migrantskog vala zbog čega moramo pružiti potrebnu pomoć, kako susjednim državama Afganistana, tako i članicama EU-a koje čuvaju našu vanjsku granicu”, naglasio je ministar.

Istaknuo je potom kako države članice EU-a moraju snažnije međusobno surađivati u borbi protiv terorizma.

„To je izazovan proces koji zahtijeva složen i cjelovit pristup, a sprječavanje infiltracije terorista u migracijske tokove bit će poseban izazov”, kazao je ministar.

Ministrima se u dijelu sastanka pridružio indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, s kojim su razgovarali o geopolitičkoj ulozi Indije u Aziji i multipolarnom svijetu. Po završetku Gymnicha, hrvatski ministar nastavlja razgovore s indijskim kolegom u Zagrebu.

To je prvi posjet jednog indijskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj, a među brojnim temama razgovora, naglasak će biti na snaženju suradnje u područjima poput gospodarstva, kulture, obrane te sigurnosti.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina/Foto: REUTERS/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.