Ministri obrane NATO-a i ukrajinsko vodstvo na povijesnom sastanku pod vodstvom novog glavnog tajnika Marka Ruttea

17.10.2024. 10:04:00

U Bruxellesu je započeo dvodnevni sastanak ministara obrane NATO-a, kojim prvi put predsjedava novi glavni tajnik Saveza, Mark Rutte. Ključne teme sastanka uključuju rat u Ukrajini, buduće obrambene planove Saveza te razvoj obrambene industrije.

Sastanku će se pridružiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, zajedno s ministrom obrane Rustemom Umerovom, kako bi razgovarali o ukrajinskoj strategiji za obranu od Rusije, posebice tijekom nadolazeće zime. Rutte je, međutim, skeptično reagirao na nedavno predstavljeni "plan pobjede" ukrajinskog predsjednika, istaknuvši kako ne može u potpunosti podržati sve njegove elemente.

Zelenski je ponovno zatražio ukidanje ograničenja za korištenje zapadnog oružja dugog dometa i ubrzani proces priključenja Ukrajine NATO-u, što je izazvalo podijeljene reakcije među članicama Saveza. Članstvo Ukrajine u NATO-u ostaje osjetljivo pitanje, zbog bojazni od potencijalne eskalacije sukoba koja bi mogla uključiti i ostale članice Saveza.

Na sastanku će sudjelovati i najviši diplomat EU Josep Borrell, kao i vrhovni zapovjednik NATO-a Christopher Cavoli, koji će ministrima predstaviti nove planove za buduću obranu 32-članog Saveza, uključujući projekte standardizacije vojne opreme. Prvi put na sastanku će sudjelovati i ministri obrane iz Australije, Japana, Južne Koreje i Novog Zelanda.

Sastanak dolazi u kontekstu rastuće zabrinutosti zbog suradnje autoritarnih država poput Kine, Rusije, Sjeverne Koreje i Irana, što je jedna od ključnih točaka razgovora, kako je najavio Rutte.

Izvor: Dnevnik.hr

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Mark Rutte/AFP via Getty Images

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.