MIRALEM ALEČKOVIĆ - IN MEMORIAM

06.12.2020. 16:33:00

Na današnji dan, 6. prosinca 2012.g. u 6,50 sati,  u KB Merkur u Zagrebu nakon duge i teške bolesti, preminuo je Miralem Alečković, prvi zapovjednik satnije prvih hrvatskih redarstvenika te osnivač i prvi ratni zapovjednik Posebne jedinice Policije PU Bjelovar.

Miralem Alečković iz Hlebina, zapovjednik satnije prvih hrvatskih redarstvenika,preminuo je u 46-oj godini života u Kliničkoj bolnici Merkur u Zagrebu, na današnji dan prije 7 gdina. Nekoliko godina se borio s karcinomom, a ovu bitku na kraju nije uspio pobijediti. Osim svoje obitelji – supruge, dva sina i brata, u crno je zavijena cijela Podravina, ali i Hrvatska, u tuzi za ovim istaknutim hrvatskim braniteljem.

Odmah po povratku iz Haaga, u njegovoj kući ga je posjetio suborac general Mladen Markač, što je Alečkoviću bila najveća želja. Iako je bio duboko potresen bratovom smrću, Damir Alečković smogao je snage za nekoliko rečenica.


Miralem Alečković (Hlebine, 1966. - 2012.) Zapovjednik satnije prvih hrvatskih redarstvenika 1990. Od 25. srpnja 1990. godine parlament nosi naziv »Sabor Republike Hrvatske«, prigodom svečanosti podizanja zastave s povijesnim hrvatskim grbom ispred Sabora Republike Hrvatske, počasnom jedinicom koja je iz Sabora nosila i podigla zastavu zapovijedao je Miralem Alečković iz Hlebina, nekoliko dana kasnije zapovjednik satnije i instruktor u PHR-u. Počasna postrojba kojom je zapovijedao Miralem Alečković na kapama nosila povijsni hrvatski grb, kao prva jedinica u Republici Hrvatskoj, iako je službena oznaka na policijskim kapama do siječnja 1991. još uvijek bila zvijezda.

Jedan je od prvih zapovjednika u Domovinskom ratu u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Isti je prvi zapovjednik prve specijalne postrojbe jedinice policije Omega PU Bjelovar.

Postrojba je osnovana 23. veljače 1991. godine, a već 2. ožujka 1991. godine u Pakracu je uspješno intervenirala protiv pobunjenika koji su zauzeli taj dan grad i prvu policijsku postaju.

Nizom uspješnih akcija tijekom Domovinskog rata postrojba ove specijalne policijske jedinice Omega ušla je u povijest ratnih postrojbi koje su dale velik doprinos u obrani neovisnosti i suvereniteta RH.

Nakon umirovljenja amaterski se bavi poviješću i arheologijom kao jedan od vodećih ljudi Komarnica Teama i udruge Prvi hrvatski redarstvenik Koprivničko-križevačke županije.

Autor je i urednik dviju stručnih web stranica te više stručnih članaka iz povijesti Podravine.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Miralem_Ale%C4%8Dkovi%C4%87 


Laka ti Miro hrvatska gruda koju si toliko volio...

Izvor: PDN-arhiva/Foto:Fah

Izvorni autor: PDN

Autor: