Miroslav Ćiro Blažević u velikom intervjuu otkrio svog favorita za novog trenera Dinama;" Mislim da je Prosinečki najpozvaniji!"

05.12.2021. 11:14:00

Trener svih trenera, kako je svojevremeno legendarnom treneru Miroslavu Ćiri Blaževiću nadjenuo nadimak novinar Branko Stipković u Sportskim novostima, idealan je sugovornik o brojnim nogometnim, ali i nenogometnim temama. Pa je tako u razgovoru za tportal komentirao aktualnu smjenu trenera u Dinamu, najavio najveći hrvatski derbi, odgovorio neposlušnima iz hrvatske reprezentacije, ali i otkrio što misli o Jadranki Kosor i Kolindi Grabar Kitarović te podsjetio na svoj odnos s prvim predsjednikom RH Franjom Tuđmanom

Šarm, iskustvo, bosanska duhovitost, ali i prodoran glas te žustrina još uvijek krase omiljenog hrvatskog trenera, 86-godišnjeg Miroslava Ćiru Blaževića. I bez obzira na tešku bolest s kojom se posljednje vrijeme bori, Ćiro je u tu bitku ušao odlučan - dobiti je, kao i mnoge dosad.

Bio je Ćiro izbornik čak pet reprezentacija, Hrvatske, Švicarske, Bosne i Hercegovine, Irana te Kine, ali i sjedio na klupama brojnih klubova. Pa tako i najvećih hrvatskih, Dinama i Hajduka, koji ove nedjelje od 17.30 sati igraju veliki derbi u Maksimiru.

I zato smo u ovaj intervju ušli najavom derbija, odnosno smjenom na Dinamovoj klupi.

 

Kad smo već kod ove smjene trenera, a kažu u Dinamu da je Željko Kopić privremeno rješenje, koga vi vidite na klupi nakon njega? Spominju se Ante Čačić, Robert Prosinečki…

Mislim da je Prosinečki najpozvaniji. Ali nije važno ono što ja mislim. Važno je što misle oni koji odlučuju. Ali u svakom slučaju, kad već pitaš, onda sam ja između spomenutih za Prosinečkog. Jer bi se on najbolje uklopio u mentalitet koji savršeno poznaje. Savršeno poznaje nogometnu materiju, ima već puno trenerskog iskustva, tako da je Robert Prosinečki moj izbor.

Sjećanje na 1982. i Dinamo, ali i gorko iskustvo na klupi Hajduka

Znamo da ste jako vezani uz Dinamo i da osvajanje naslova prvaka bivše Jugoslavije 1982. godine opisujete kao najveći vrhunac vaše trenerske karijere. Iako ste osvojili svjetsku broncu 1998. godine u Francuskoj?

Dok ja živim, za mene je 1982. najbitnija. To je uspjeh koji je obilježio moju trenersku karijeru.

Bili ste i u Hajduku, ali iz tog perioda među navijačima se najviše pamte teški porazi od Debrecena. Posebno onaj splitski 0:5. Znamo da je bilo poraza, poput onog na Euru 1996. od Njemačke ili polufinala SP-a od Francuske 1998., ali je li ovo najneočekivaniji poraz u vašoj karijeri?

Tu je bilo fatalno to što je Vejić (op.a., Hrvoje), glavni obrambeni igrač u to vrijeme, prodan preko noći. Ostao sam bez njega i sve je bilo jako kompromitirano. Ali dugačka mi je, i predugačka, karijera da ne bi bilo i crnih mrlja u njoj. Ali vidiš, svi zaboravljaju da sam ja s Hajdukom tog ljeta osvojio Superkup. Ali ne – svi se sjećaju Debrecena. A nama je Debrecen tamo (op.a., završilo je 3:0 za Mađare) zabijao golove u zraku jer nismo imali Vejića. Nije mi se mogla dogoditi gora stvar, odlazak glavnog obrambenog igrača, koji je imao totalnu dominaciju u zraku, a tada ga nije bilo. U svakom slučaju, ja to želim zaboraviti, ali žao mi je što si to evocirao. No znam da voliš čačkati i po neugodnim uspomenama.

tportal

Izvor: EPA / Autor: Achim_Scheidemann

Spomenuli ste nedavno, točnije nakon promašenog penala protiv Lokomotive, Brunu Petkovića. Kako biste ga vi 'doveli u red' i natjerali da igra na poziciji koju mu odredi trener?

Petković je u vrlo izloženoj situaciji jer su svi poznavatelji nogometa registrirali njegovu nadarenost. Svi smo alergični na to što taj registrirani kapacitet ne daje učinak adekvatan svom talentu. Morao bih biti malo dulje s njim da bih mu odredio 'terapiju', tako da ja njega jako uvažavam kao nogometaša jer je on plemenit, izvanserijski igrač i mogao bi riješiti mnoge stvari kada bi imao mogućnost ponavljanja. 'Sad sam bio dobar, ali drugi put ću biti još bolji.' Evidentno je da će se on morati sam zatvoriti u tamu svoje kože i raščistiti to. Uglavnom, trener ako je utjecajan, jer ima i onih koji su treneri, ali nisu autoriteti, može s njime na kraj. Toliko puta sam se ulovio kako razmišljam: 'Ma što mu ja nisam trener, proigrao bi mi on itekako.' Možda sam prepotentan kada to kažem. Ali nadam se da nije beznadežan slučaj. Već je krajnje vrijeme, tebi se Petkoviću obraćam, da reagiraš i da izbaciš tog đavla koji je tvoja kočnica, da u svakoj utakmici očituješ i manifestiraš svoju superiornost. Jer ti si nadaren i talentiran toliko da možeš napraviti razliku. Jer kada ti igraš, onda se vidi razlika. A kada ne igraš i kada gledaš, kada si indiferentan i malodušan, onda si ti suprotan uteg u konačnici rezultata.

Kada ste govorili o autoritetu, Zlatko Dalić, vaš učenik i osvajač svjetskog srebra, nakon SP-a 2018. kao da se previše opustio. Kako biste vi reagirali da vam se igrači obraćaju s 'ti', ako je naravno teza koju su prenijeli mnogi hrvatski mediji, da mu se Šime Vrsaljko tako obraćao, točna?

Tko ti je to rekao? Ako je tako, ja bih ga odmah izbacio. I gotovo je to nemoguće da mu je Vrsaljko rekao 'ti'. To je nemoguće. Ali ako je tako, onda su njegovi roditelji krivi za to da on kaže svom treneru, koji mu je predodređen da ga sluša, da mu kaže 'ti'. Apsurdno je i ne vjerujem da je to tako, mislim da je to laž. Ne razumijem zašto se Daliću mikroskopom traži način da ga se omalovaži. I ponavljam, ja u to ne vjerujem. Ali ako je slučajno točno, onda je Vrsaljko 'mrtav čovjek' i ja ću reći Daliću – tjeraj ga što dalje od sebe.

Miroslav Ćiro Blažević

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Slična se situacija dogodila s Antom Rebićem, a pisao je, istina i brisao, po društvenim mrežama.

Zato Rebića i nema. A ako je Vrsaljko to rekao, ni njega neće biti. Dalić nije budala. On je mudrac. On je principijelan i odlučan. On je nama, hrvatskom nogometu, napravio nešto veliko. Plasirao nas je na Svjetsko prvenstvo, ali istovremeno afirmirao toliko mladih jer je bio prisiljen da ih nađe, jer mu je većina njih otišla.

Mladi su došli, ali neki malo stariji još su bolji. Mislim na Andreja Kramarića - sada nije zadužen samo za golove, već suigrače stvara još boljima, sudjeluje u igri i razmišlja puno više o momčadi.

On je internacionalno afirmiran igrač. I reprezentacija i Zlatko Dalić imaju pravo očekivati od njega da bude jedan od glavnih, jer to mu dozvoljavaju i njegova reputacija i nadarenost i talent. Po meni, Dalić je to složio 'kako Bog zapovijeda' i da nije, nikad mi ne bismo otišli na Svjetsko prvenstvo.

Kad ste spomenuli Roberta Prosinečkog kao idealnog kandidata za Dinamovu klupu, moram vas pitati jeste li ponosni na to što su mnogi vaši bivši igrači, od nažalost pokojnog Cice Kranjčara, pa preko Bilića, Štimca, Prosinečkog, Nike Kovača, do asistenta na klupi Varteksa Zlatka Dalića, stigli do izborničkih funkcija?

Jesam, sine moj, jako sam ponosan. Dobro si to primijetio. Cijela plejada mojih nogometaša postali su treneri. Nadam se da sam im ja udijelio malo te 'infekcije' da uđu u te opasne vode, tu avanturu koja se zove nogometni trener.

Prošlog tjedna bili ste gost na večeri s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Sljedećeg dana požalila se bivša premijerka Jadranka Kosor da ona nije pozvana, za razliku od Dalića, koji je izgubio od Francuske.

Definitivno mislim da je gospođi Kosor tamo bilo mjesto. Ali sine moj, greške se svima nama događaju, pogotovo u administraciji. I ja sam toliko puta bio zaboravljen. I onda su me ljudi uvjerili da je normalno da su me zaboravili jer ne pripadam u neka društva. I ja sam to prošao. No ona je jako osjetljiva, i to s razlogom. Čudi me da netko nije imao refleks da je pozove. Ona je prva imala privilegiju da primi jednog francuskog predsjednika. To se uglavnom malo kad kaže, ali je činjenica.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Puno puta ste sa simpatijama govorili o bivšoj premijerki Kosor, ali i bivšoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović. Je l' to samo zato što su iz vaše stranke, HDZ-a?

Njih dvije su HDZ, a ja sam treći. Meni je drago da su dvije žene imale tako značajne funkcije i kroz njihovu prisutnost mi smo se nametnuli i afirmirali kao napredna zemlja, koja ne radi razliku u spolovima, jer su one dokazale da mogu biti jednako uspješne kao i muškarci.

Politika je i vas privukla, pa ste htjeli postati hrvatski predsjednik. Kako bi izgledala Hrvatska s vama na čelu?

Moja prva i najveća preokupacija je na onima najvažnijima, a to je raja, to je publika, to je narod. I u vrijeme moje najveće popularnosti ja sam napravio glupost i kandidirao se. I svi su mi davali velike šanse. Ali ovaj pametan narod kaže: 'Ma kakav Ćiro, on je samo nogometni trener.' Tako da sam doživio debakl. I neka sam. To je bila lekcija koja je kompletirala moju osobnost da bih u budućnosti znao adekvatno se ponašati kako ne bih ispadao smiješan.

Miroslav Ćiro Blažević

Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNIN

Izvor: tportal.hr/Foto: Matej Grgić

Izvorni autor: Silvijo Škrlec

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.