Miroslav Ilić nije smio nastupiti u Sarajevu zbog četničke pjesme, ali je poželjan na Rujanfestu u Zagrebu!

11.09.2019. 18:25:00

Odabir velikog broja pjevača iz Srbije na Rujanfest u Zagrebu, u odnosu na izvođače iz drugih država pa i same Hrvatske, podigao je veliku prašinu u čitavoj zemlji. Prvenstveno jer se radi o nekoliko pjevača koji pjevaju tzv. cajke, glazbeni šund najniže kvalitete, ali i zbog kontroverznih pjesama i nastupa na okupiranim područjima Hrvatske, što je činio Momčilo Bajagić Bajaga.

Ali najveću prašinu podigao je nastup Miroslava Ilića zbog snimke pjesme koja veliča četništvo i Dražu Mihailovića.

Sporna snimka srpske narodnjačke zvijezde Miroslava Ilića  nije iz doba rata kao kada je Momčilo Bajagić pjevao u etnički očišenom Kninu, nego iz 2015. godine. Na njoj Ilić, tijekom nastupa na manifestaciji “Kupusijada” u rodnomu mjestu Mrčajevcima, pjeva pjesmu “Morem plovi jedna mala barka”, a koja veliča četničkog vojvodu Dražu Mihailovića.

Kada se snimka s YouTubea proširila društvenim mrežama, tako je i otkazan Ilićev koncert koji se 18. veljače 2017. trebao održati u sarajevskoj Skenderiji.

Organizator i producent Faruk Drina, za razliku od organizatora Rujanfesta, bio je odlučan u tome da otkaže koncert:

“Donio sam odluku o otkazivanju koncerta. Zatečen sam i ne mogu vjerovati što se dogodilo. Miroslava vrlo dobro poznajem i da mi je netko prije deset dana rekao da on pjeva četničke pjesme, ne bih mu vjerovao. Čak sam i nekoliko puta rekao “kamo sreće da su svi Srbijanci kao što je Miroslav Ilić” i sad odjednom ovako nešto. Kada je u Banjoj Luci pjevao za srpsku Novu godinu, iz restorana me je ispratio pjesmom “Put putuje Latif-aga”. Kada smo dogovarali koncert, on je tražio Skenderiju i rekao mi je da ga lijepe uspomene vežu uz tu dvoranu. Nisam ni mogao pomisliti da se ovakvo što može dogoditi. Poznavajući strukturu njegove publike, bilo je predviđeno četiri ili pet VIP loža i jedna potpuno nova pozornica – rekao je za portal Klix.ba.

Podsjetimo, iz zagrebačke HVIDRA-e također su se oglasili nezadovoljni popisom izvođača na ovogodišnjem Rujanfestu, a organizator im je odgovorio kako otkazivanja neće biti dokle god su izvođači dozvoljeni i dostupni na tržištu.

Uz Maju Šuput, Plavi Orkestar, Edu Maajku i Petra Grašu na popisu izvođača nalaze se i Seka Aleksić, Miroslav Ilić, Željko Joksimović i Bajaga.

“U glavnom gradu Lijepe naše, za čiji smo se suverenitet borili, organizatori, nekoć kulturne glazbene manifestacije, odlučili su ugostiti srpske folk pjevače pod sloganom ‘Pomakni svoje granice zabave’. Ovim putem pozivamo sve mjerodavne institucije da zabrane nastup pjevačima koji su za vrijeme velikosrpske agresije pjevali četničke pjesme i iskazivali potporu velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku”, poručili su iz zagrebačke HVIDRA-e.

Organizator Rujanfesta Darko Fuček poručio im je kako otkazivanja neće biti i ustvrdio kako Grad Zagreb nije financijski pomogao Rujanfestu, iako se na njihovom mrežnom sjedištu Grad Zagreb jasno ističe kao partner.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.