Misterij Putinova ‘zrakoplova sudnjeg dana’: Zašto je ostao u hangaru tijekom parade u Moskvi?

09.05.2022. 15:47:00

Vojna parada u Moskvi povodom 77. obljetnice pobjede Sovjetskog saveza nad nacističkom Njemačkoj trebala je pokazati svu silinu i moć ruske vojske, te biti poruka svijetu koji je s nestrpljenjem iščekivao govor ruskog predsjednika Vladimira Putina. Vrhunac parade trebao je biti prelet 77 bojnih aviona od borbenih zrakoplova do zračnog zapovjednog centra za nuklearni rat ruskog predsjednika iznad Crvenog trga.

No prelet zrakoplova iznad Moskve tijekom parade povodom Dana pobjede u Drugom svjetskom ratu otkazan je u posljednji čas, navodno zbog lošeg vremena. Tako nije poletio ni IL-80, takozvani “zrakoplov sudnjeg dana”, odnosno avion kojeg ruski predsjednik Vladimir Putin može koristiti kao zapovjedno mjesto tijekom nuklearnog rata.

Međutim, vrijeme u Moskvi se činilo stabilno, a kako ništa drugo nije navedeno kao razlog, mnogi su se zapitali što je pravi razlog otkazivanja zračne komponente parade. Izvještaji o tome da su preleti vojnih aviona otkazani i u drugim gradovima diljem zemlje samo su bili dodatni poticaj sumnjama.

The Sun piše kako se u Moskvi ipak spekuliralo kako zrakoplovi nisu poletjeli zbog sigurnosnih razloga i straha od zračnog napada. Ostatak parade održan je kao i prethodnih godina, uz tisuće vojnika te prikaz vojne opreme i neizostavan Putinov govor.

Doduše, avion je poletio na generalnoj probi, a zbog čega nije letio i na samoj paradi, čini se, ostat će misterij. Inače, to je jedan od četiri “zrakoplova sudnjeg dana”, koji su dizajnirani da budu “leteći Kremlj”.

Možda nešto i stoji iza tvrdnji o sigurnosnim razlozima. Naime, prije dvije godine je skupina lopova provalila u navodno neprobojni zrakoplov kroz otvor za teret te navodno ukrala 39 komada radijske opreme, koji su sadržavali zlato i platinu.

Da ruske snage imaju sigurnosnih problema, ukazuje i hakerski napad na ruske televizije i internetske servise, izveden točno u vrijeme parade. Gledatelji u Rusiji su tako mogli vidjeti poruku da je “krv tisuća Ukrajinaca na njihovim rukama”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/ Foto: Wikipedia

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.