MJERA RAZDORA Novo žarište sukoba o maskama u školama: Sinjski stožer ih ukinuo, Županija ukidanje ne da

15.09.2021. 19:16:00

Sinjski stožer i gradonačelnik smatraju da je upitna svrhovitost nošenja maski, iz Županije se vade na proceduru i epidemiju

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Sinja Denis Bobeta na prijedlog gradonačelnika Sinja Mira Bulja donio je odluku da učenici sinjskih osnovnih i srednjih školi više ne moraju nositi zaštitne maske na nastavi, piše portal Ferata.

U svom prijedlogu gradonačelnik je naveo kako "predlaže Stožeru... da donese Odluku o ukidanju obveze nošenja maski za učenika, učitelje, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola na području Grada Sinja. Smatram da je obveza nošenja maski u osnovnim i srednjim školama upitne svrhovitosti s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski druže za vrijeme velikog odmora ne poštujući nikakve epidemiološke mjere".

U odluci Stožera se navodi isto obrazloženje: "Ova preporuka se donosi zbog upitne svrhovitosti mjere, s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski tijekom nastave, bez maski druže za vrijeme odmora'"

Bulj: Maske u razredima nemaju smisla

Za komentar je Slobodna Dalmacija pitala i samog sinjskog gradonačelnika Mira Bulja, koji je rekao sljedeće:

- To je moj prijedlog kojeg je prihvatio Stožer civilne zaštite u Sinju. Mislim da je suluda odluka da djeca moraju u školama pohađati nastavu s maskama, budući se na velikom i malom odmoru ta djeca druže, zajedno igraju, dijele istu hranu, piju iz istih boca, sjede po zidićima jedan do drugog, i zaista ne vidim zbog čega bi u razredima morali nositi zaštitne maske. To je besmisleno.

Komentirao je i najavu obitelji dječaka koji zbog maski ne pohađa nastavu u Krapinskim Toplicama, o preseljenju u Split.

- Svatko je dobrodošao u Sinj, poručio je Bulj, koji je najavu ministra Fuchsa da bi socijalna služba trebala oduzeti dijete roditeljima "antimaskerima" iz Krapinskih Toplica nazvao 'fašističkom'.

No, nakon odluke gradskog stožera Sinja, ubrzo se oglasila i dr. Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije (NZJZ SDŽ).

Ona je poručila kako "ustanova, u ovom slučaju škola, može lokalnom stožeru predložiti blaže mjere ako je povoljna epidemiološka situacija, ali za to mora imati suglasnost osnivača, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije".

- S obzirom na to da je kod nas sve lošija epidemiološka situacija i da dalje raste broj novooboljelih, smatram da SDŽ neće dati svoju suglasnost, odnosno podržati takav prijedlog, rekla je dr. Karin.

"Nismo dobili prijedlog"

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport , koji je osnivač i "vlasnik" škola u Županiji, pa tako i Sinju, rekao je pak da prijedlog o ukidanju maski u sinjskim školama nisu dobili.

- Od škola iz Sinja nismo dobili nikakav prijedlog o ukidanju zaštitnih maskica! Ako takav prijedlog dođe, kontaktirat ćemo epidemiološku struku koja će dati svoje mišljenje i izreći svoj stav, koji ćemo mi poštivati. Stoga i sutra, u četvrtak, učenici moraju u sinjske srednje i osnovne škole doći sa zaštitnim maskicama, jer su svi dužni poštivati propise, rekao je Đonlić.

Ako neki od ravnatelja sinjskih škola bude inzistirao da se maskice na prijedlog Bulja i preporuku sinjskog stožera ne nose, što se može očekivati, pitala je Slobodna Dalmacija Đonlića?

- Postoji Državni inspektorat, prosvjetni inspektori koji moraju kontrolirati situaciju na terenu i takvi će ravnatelji trebati snositi posljedice - zaključio je Tomislav Đonlić.

Đonlić je u međuvremenu izdao i priopćenje o ovoj temi.

- Učenici u sinjskim osnovnim i srednjim školama sutra i u dogledno vrijeme moraju nositi maske, sukladno mjerama koje su propisane od HZJZ-a i Ministarstva. Razlog je nepovoljna epidemiološka situacija u cijeloj Županiji i danas rekordan broj zaraženih. Gradonačelnik Bulj ili ne pozna propise ili namjerno potencira ovo pitanje želeći prikupiti jeftine političke poene. Proceduru za ukidanje mjere nošenja maski pokreće škola, a suglasnost daje osnivač te lokalni stožer. U ovom trenutku nijedna škola s područja grada Sinja nije uputila takav zahtjev niti bi Osnivač u ovakvoj epidemiološkoj situaciji dao suglasnost za ukidanje te mjere. Prema tome, mjera obaveznog nošenja maski za učenike i nastavnike ostaje na snazi do daljnjega, navodi se u priopćenju.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Ivica Marković/SD

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.