Mještani Slunja zabrinuti za svoju sigurnost: ‘Grad je prepun migranata koji vrše nuždu u dječijim parkovima’

01.09.2023. 10:15:00

Na stotine migranata svakodnevno se viđaju na području Slunja i obližnjih općina. Oni šeću uz magistralu, zadržavaju se u slunjskim parkovima, voze lokalnima autobusima, a nerijetko ulaze i u dvorišta obiteljskih kuća. Sve to izaziva neugodu kod mještana koji najavljuju i prosvjedne akcije ako se stanje uskoro ne promijeni, prenosi HRT

Pretežito su muškarci

Slunj već dugo, kažu mještani, nije izgledao ovako uobičajeno, na sajmeni dan. 

– Nema ih (migranata) zato što se zna da će televizija doći pa su ih sklonili sve van grada, eno ih tamo kod slunjskog groblja jedno dvadeset, kaže Marica Žgela.

I doista je tako. Skupinu ilegalnih migranata policija je dočekala na punktu. Prethodnih dana, čak i mjeseci, i brojnije skupine viđaju su u samom središtu grada.– Pa po 300, 400, 500 migranata sigurno da ima, njih možda par žena s djecom, pretežito su to sve muški, negdje od 20 do 25 godina, ističe Milijan Cuger.

Vrše nuždu u parku gdje se djeca igraju

– Sinoć sam radila, u 22.30 ja zatvorim vrata, zaključam jer se bojim, naravno. Njih je tu hrpa jedna. Naša djeca se po parku igraju, a oni vrše nuždu, bacaju smeće, ističe Ivana Čop.

– Na svakoj klupi sjedi po 2, 3 migranata, oni se tu presvlače, mi to svakodnevo gledamo, doživljavamo, a na kraju krajeva nismo sigurni, rekla je Marina Štefanac. 

Ogorčenje mještana je na vrhuncu

– Pun grada smeća, pun grad migranata, ljudi su očajni. Dokada, neka nam netko kaže dokada, pita Martina Lucić.

Nije lako ni izvan samoga grada. Dragana svakodnevno dok je na bolovanju ispraća na stotine migranata koji ne prolaze, kaže, više mirno kao nekada.

– Oni ulaze u dvorišta, više uopće ne gledaju smiju li. Mislim da smo imali jedan događaj prije tjedan dana gdje su nam ušli skroz ovdje i gdje sam ja bila primorana pozvati psa, kaže Dragana Štefanac. Migranti ostavljaju iza sebe nagomilani otpad po šumama, uz cestu, u parkovima. 

Možda osnuju prihvatni centar

– Priželjkujemo rješavanje ovog problema i na višim razinama, poručila je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja. U policiji su potvrdili da razmišljaju o osnivanju prihvatnog centra za migrante u Dugom Dolu u općini Krnjak.

– Budući da PU karlovačka nema dovoljno smještajnih kapaciteta u kojima bi se provodio kratkotrajan smještaj, registracija navedenih osoba, objašnjava Damir Butina, voditelj Službe za granicu u PU karlovačkoj. Riječ je o bivšoj vojarni dublje u šumi, oko 2 kilometra udaljenoj od prvih naseljenih kuća. Vijest u Krnjaku nije dočekana s oduševljenjem.

– Zbog dosadašnjih iskustava ne gledam s odobravanjem na to i mislim da neće biti dobro, poručio je Perica Matijević, načelnik općine Krnjak. Jednom kad ih policija popiše i kada kažu da žele azil, oni su ponovno slobodni. Ne čude zato svakodevne vijesti o uhvaćenim krijumčarima migranata ili ovakve fotografije koje redovito dobivamo iz južnog dijela županije. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: amp/Foto: ilustracija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.