Mladi Pauci primili crvene beretke

29.11.2019. 14:45:00

Krstičević poručio mladim Paucima: Gledajući mlade Pauke pred kapelicom Svetoga Križa uvjeren sam u sjajnu budućnost Hrvatske vojske – u vama vidim nasljednike ovih junaka

U sklopu obilježavanja 25. obljetnice operacije “Zima ’94” u petak, 29. studenog 2019. godine u Dračevcu u Splitu održana je svečana ceremonija uručenja crvenih beretki novim pripadnicima 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Crvene beretke 61 mladom pripadniku 3. mehanizirane bojne “Pauci” uručili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, direktor Glavnog stožera OS RH viceadmiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade Miljenko Modrić, priopćio je MORH

Krstičević: Crvena beretka simbol je časti, domoljublja i vjere u budućnost

U toj prigodi, ministar Krstičević čestitao je novim pripadnicima Pauka te se prisjetio svih pripadnika legendarnih “Pauka” koji su odabrali teži put i koji su nesebično položili svoje živote na oltar domovine.

Na ovom svetom mjestu Pauci osjećaju čast, ponos i veliko poštovanje

“Kada god se okupimo na ovom posebnom mjestu, svi mi, bivši i sadašnji Pauci, osjećamo čast, ponos i veliko poštovanje. Poštovanje prema svima koji su nesebično i hrabro ugradili svoje živote u hrvatsku slobodu. I zato svaki put kad dođem na ovo mjesto i poklonim se pred njihovom žrtvom i pred svim što su učinili, trenutak postane vječnost, zato jer su njihova djela vječna i zato jer su oni vječni”, rekao je ministar obrane dodavši kako je crvena beretka simbol domoljublja, časti i vjere u budućnost.

“Vi ste budućnost i vi nastavljate graditi Hrvatsku vojsku koja će služiti svom narodu i koja će uvijek biti spremna čuvati našu Hrvatsku državu” poručio je ministar Krstičević mladim Paucima i dodao: “Na vašem grbu piše “U ovom znaku ćeš pobijediti!” – u toj poruci je sadržana naša neraskidiva veza s hrvatskim narodom i s dragim Bogom – čvršće veze i čvršće snage nema”.

Krstičević: Uskoro ćete u Litvi 1500 km udaljeni od domovine pokazati svoje sposobnosti

Ministar obrane u svom obraćanju istaknuo je kako vjeruje da će novi pripadnici svojim odnosom prema zadaćama, čuvajući vrijednosti na kojima naša Domovina i identitet počivaju, odvažno svladavati sve izazove koji se pred njima nađu.

“Za mjesec dana neki od vas će već biti u Litvi, u sklopu NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti. Prije vas tamo su bili Tigrovi, a sada će, po prvi put, cijela satnija Pauka predstavljati našu Domovinu u stranoj zemlji. Čak 1 500 kilometara od vaših domova imat ćete priliku prezentirati vaše sposobnosti. Sve to pokazuje snagu pobjedničke Hrvatske vojske i do kuda smo došli. Vi ste za to spremni, vi ste za to obučeni”, poručuje ministar Krstičević.

Poruka mladim Paucima: Nosite ovu beretku časno i dostojanstveno

“Temelj naše vojske ste upravo vi, ljudi su naša najveća vrijednost i zato dragi moji Pauci nosite ovu beretku časno i dostojanstveno. Poštovane pripadnice i pripadnici bojne Pauci, budite hrabri, odvažni i ponosno čuvajte naslijeđe koje ste primili”, zaključuje ministar obrane.

Kundid: Crvena beretka obvezuje vas na očuvanje hrvatske vojne tradicije

Brigadni general Tihomir Kundid čestitao je novim pripadnicima naglasivši kako su primanjem crvene beretke preuzeli odgovornost za očuvanjem vrijednosti i posebnosti hrvatske vojne tradicije.

“Ova beretka identitet je i znak pripadnosti legendarnim Paucima i zato budite izvrsni u onome što radite, neka to bude vašu moto koji će vas voditi kroz vašu vojnu karijeru i želim vam puno sreće i uspjeha na tom putu”.

Izvor: Kamenjar.com/PDN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.