Mlinarić: Neka Medved i Plenković povuku Zakon o civilnim žrtvama i pokrenu tužbu protiv Srbije

09.07.2021. 19:00:00

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić Ćipe održao je konferenciju za medije na temu “Podrška Milorada Pupovca Plenkovićevom Zakonu o civilnim žrtvama rata”.

Mlinarić je uvodno naglasio kako je predvidio da će glasovanje o zakonu biti zadnji dan zasjedanja Hrvatskoga sabora i da se SDSS neće javiti u drugome čitanju, kao što se Dragana Jeckov javila u prvome čitanju kad je rekla da je to zakon za njih.

„Jučerašnja konferencija Milorada Pupovca i Vesne Teršelič potvrdila je sve što sam govorio iako su me HDZ i ministar Medved pokušali prikazati kao nekog ekstrema, da sam ja protiv civilnih žrtava rata, što je notorna laž. Jučer je Milorad Pupovac na tiskovnoj konferenciji potvrdio da sa zakonom nije baš skroz zadovoljan, ali da je to jedan iskorak da se riješe civilne žrtve rata, naravno srpske nacionalnosti koje su bile na okupiranom području. Tu je najveći problem svega i ono na što sam upozoravao“, rekao je Mlinarić.

„Sve te civilne žrtve rata koje trebaju biti obeštećene kroz ovaj zakon, to je je trebalo biti adresirano na proračun Republike Srbije i onda nikakav problem ne bih imao. Ako vi iz vaših plaća i hrvatski porezni obveznici budu plaćali i jedne i druge, i civilne žrtve rata i ratne vojne invalide, što ste iz toga iščitali? Iščitava se to da se kroz ovaj zakon zapravo hoće provući građanski rat što srbijanska politika trideset godina pokušava napraviti, a kroz ovaj zakon će i napraviti“, dodao je.

„Hrvatska država obeštećuje jedne, druge, treće, dvoje civila i ratne vojne invalide. Onda se postavlja pitanje tko je izvršio agresiju na Republiku Hrvatsku ako hrvatska država i državni proračun Republike Hrvatske sve to plaćaju? Ovo je jako opasan zakon koji će nažalost izjednačiti žrtvu i agresora. Neće se znati tko je agresor, a tko žrtva“, upozorio je.

„Mislim da bi trebali ministar Medved i Andrej Plenković povući ovaj zakon, ne dati ga na glasovanje u četvrtak, pričekati jesen, još jedanput s pravnicima napraviti taj zakon kako treba i u tome vremenu da Hrvatska napokon, nakon 30 godina, digne tužbu protiv Republike Srbije. Sve nam ide u prilog, po presudama Haaškog suda imamo pravo na odštetu“, istaknuo je.

„Ja im savjetujem da povuku taj zakon, da pokrenu tužbu prema Srbiji i onda neka sve žrtve rata, neka budu obeštećeni svi, ali od onoga tko je krivac za rat, a to je Republika Srbija“, zaključio je.

Izvor: Domovinski pokret

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.