Moraju potpisati da djecu šalju u škole na vlastitu odgovornost

01.05.2020. 12:45:00

Država se osigurala njihovim potpisom na izjavi koju roditelji moraju potpisati žele li poslati dijete na nastavu: "usprkos preporukama HZJZ da djeca ostanu kod kuće, moramo ga/ju dovoditi u školu."

Roditelji su dobili izjave koje moraju potpisati kako bi njihovo dijete išlo u školu. Među njima je i par rečenica kojima na sebe preuzimaju potpunu odgovornost ako se školarcu nešto dogodi. 

Konkretnije, potpisuju da "usprkos preporukama Zavoda za javno zdravstvo da dijete ostane kući", oni, mama i tata, samovoljno biraju da ga šalju u učionicu. 

S pravne strane, potpisivanje ovakve izjave moglo bi skinuti odgovornost s države. Dogode li se žarišta u školama, roditelji će moći zaboraviti na pravnu zadovoljštinu. Sami će biti krivi. Iako Stožer civilne zaštite danima govori da se djeca trebaju vratiti u klupe. 
Pravnici su uočili da pritom govornici takve javne nastupe odrađuju u rukavicama. Izgleda kao da se već sada ograđuju od posljedica svoje odluke, tako što važu svaku riječ - oni ne naređuju i ne zapovijedaju, nego radije biraju izraze poput "savjetujemo da se vrate u škole, ako nemaju uvjeta kod kuće pratiti nastavu". Ali istovremeno otvaraju mogućnost da se škola pohađa čime dodatno zbunjuju roditelje.

Ovo je rečenica iz izjave koju oni sada moraju potpisati:

"Svojim potpisom potvrđujem da su oba roditelja djeteta zaposlena. Nismo u mogućnosti dijete ostaviti kod kuće pod nadzorom odrasle osobe i, usprkos preporukama HZJZ da djeca ostanu kod kuće, moramo ga/ju dovoditi u školu."

Izvor: 24sata/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Andrea Topić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.