MORH objavio snimku rušenja katedrale iz svih kuteva grada

18.04.2020. 13:52:00

Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu, izjavio je bojnik Mario Maslov

Od jutra se u petak čekalo da se vrh sjevernog tornja Zagrebačke katedrale sruši. Obložili su ga eksplozivom i nešto poslije 18 sati su ga detonirali.

MORH je objavio svoju snimku povijesnog pothvata uklanjanja Zagrebačke katedrale. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Snimanjem iz zraka besposadnim zrakoplovnim sustavom uklanjanja tornja katedrale Hrvatska vojska dala je na raspolaganje zajednici još jednu svoju sposobnost - izjavili su iz MORH-a te dodali kako je uloga vojske u ovom pothvatu bila i više nego ključna. 

- Postrojba je tijekom protekla dva dana imala zadaću staviti pod nadzor iz zraka područje radova s glavnim fokusom na sam sjeverni toranj i mjesto detonacije odnosno četiri potporna stupa u perimetru od 360 stupnjeva, što je uspješno i odrađeno - izjavio je bojnik Mario Maslov te dodao kako su osigurali i stručno vođenje tima. 

- Osim snimanja u zraku, osigurali smo stručno vođenje stručnog tima sa zemlje te prikaz mikro slike s detaljima iz zraka na zemlji u realnom vremenu tijekom cijelog procesa odvajanja vrha tornja katedrale, što je još jedna od sposobnosti Hrvatske vojske i besposadnih zrakoplovnih sustava - objasnio je Maslov dodajući kako su su letjelice morale biti jako blizu dizalica i tornju te jedna drugoj.

POGLEDAJTE VIDEO:

- To je zahtijevalo iznimne vještine pilota i spottera na zemlji, Hrvatska vojska je još jednom pokazala i dokazala da je sprema i sposobna u svakom trenutku pridonijeti zajednici i pomoći narodu kad god se to od nje zatraži! Zajedno smo jači i brži, a ljubav prema Domovini misao je vodilja koja nam uvijek daje vjetar u leđa i omogućuje da odradimo sve, pa i naizgled nemoguće zadaće - zaključio je. 


Izvor: 24sata/ Foto: screenshoot MORH

Izvorni autor: Astrid Čada

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.