MORH prihvatio prijedlog Pantovčaka? “Da prijedlog nije usuglašen, ne bi bilo načelnika”

26.02.2024. 19:56:00

U Dnevniku N1 novinar Ivan Hrstić razgovarao je s državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Brankom Hrgom koji je otkrio detalje vezane uz služenje vojnog roka.

Branko Hrg je istaknuo da se, dok god se ne donese odluka, sve vezano uz vojni rok trenutno obrađuje i priprema. "Točan broj je 17 i pol tisuća, odnosno 15 tisuća ciljanih obveznika, uz napomenu da u toj brojci ima određeni broj žena koje se mogu dobrovoljno prijaviti i pod istim uvjetima obavljati obvezu", pojasnio je.

Hrg je objasnio strategiju kako potaknuti građane na služenje vojnog roka. "Naša mladež je zrela i sposobna odazvati se raznim aktivnostima kad je u pitanju hrvatsko društvo i država", izjavio je.

"Danas smo puno zreliji i spremniji te sigurno možemo odgovoriti na izazove, kako Ministarstvo obrane u vezi s vojnim osposobljavanjem, tako i druge državne službe koje mogu doprinijeti maksimalnom uključivanju svih", dodao je Hrg.

Govoreći o potrebi pružanja izazova mladima, Hrg je istaknuo vjeru da će dio njih pokazati interes za vojni rok kad se donese odluka. "Na nama je da to učinimo zanimljivim i prilagođenim današnjem vremenu, a ne kao nekad. Mladi žive u drugačijem ritmu, stoga im trebamo pružiti izazove", naglasio je.

Hrg je istaknuo važnost vojnog roka kao obuke za samozaštitu i ponašanje u različitim situacijama. "Mladi ljudi trebaju biti osposobljeni za reagiranje u nekim situacijama kako bi se zaštitili. Oni koji su pričuvnici neće ići na bojište, već će biti raspoređeni u pričuve i dodatno obučavani kroz godine prema specijalizaciji koja im najviše odgovara", dodao je.

Na pitanje o troškovima uvođenja vojnog roka, Hrg je otkrio da još uvijek nije poznato koliko bi to koštalo. Također je naglasio da je odluka o vojnoj obvezi usklađena s Glavnim stožerom, uključujući i predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Državni tajnik je naglasio važnost usuglašavanja prijedloga za novog načelnika Glavnog stožera, ističući da bi vojska trebala imati svog prvog čovjeka bez praznog hoda.

Izvor: PDN/Foto:Snimka zaslona N1

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.