MORH: Samoubojstva nisu povezana, sustav nije zakazao

20.07.2021. 15:45:00

U malo više od mjesec dana smrtno je stradalo pet hrvatskih vojnika, a posljednji je tragičan slučaj pripadnice Oružanih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije. Tim povodom u MORH-u je održana konferencija za novinare. 

Svi mi suosjećamo s obiteljima stradalih pripadnika i pripadnica Oružanih snaga, kazao je Državni tajnik Ministarstva obrane Branko Hrg na početku konferencije. Izrazio je sućut obiteljima a medijima zahvalio na odazivu te pozvao da se suzdrže od objavljvanja detalja. Naglasio je kako je MORH izdao priopćenje te ponovio kako nijedan tragični slučaj nije povezan i da se nijedna "ova prerana smrt" nije dogodila u vojarnama.

- Radi se o većem dijelu profesionalnih vojnika, koji su u radnom odnosu te o osobama koje su imale i vlastitih stresova i situacija. (...) Obzirom da se radi o ljudima, o njihovim obiteljima zamolio bih da ne iznosimo nikakve detaljne podatke o bilo kome, jer se radi o privatnim sudbinama, poručio je Hrg. 

Na liječničkim pregledima nisu uočene nikakve teškoće

- Samoubojstva se u Oružanim snagama smatraju težim oblicima izvanrednih događaja. Tim pitanjima se bavi cijeli zapovjedni lanac, sigurnosne službe, te psihološka i zdravstvena struka. U zadnjih 20 godina do danas u svim godinama je bilo slučaja samoubojstava, osim 2011. Godišnje ih je bilo od 1 do 4, a u ovoj godini s današnjim danom imamo 5 samoubojstava. Njih četiri su se dogodila od lipnja do danas, rekao je general bojnik Ivica Olujić.
Dodao je kako su samoubojstva u tri slučaja počinjena vješanjem, a u dva upotrebom pištolja i ručne bombe koja je bila nelegalnom u posjedu. Preminuli nisu ni na koji način bili povezani a starosti su od 30 do 53 godine. U svih 5 slučajeva, dodao je Olujić - stradali pripadnici su 2019., tj. 2020. bili na propisanom liječničkom pregledu i nikakvi problemi i teškoće nisu uočene.  

I dok traje kriminalističko istraživanje, Ministarstvo obrane priopćilo je da je pripadnica smrtno stradala izvan službe i da stopa samoubojstava u Oružanim snagama ne odstupa od stope u cjelokupnom stanovništvu.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je duboko žaljenje povodom smrti hrvatskih vojnika i sućuti obiteljima, prijateljima i kolegama preminulih hrvatskih vojnika. Tragičan slučaj komentirao je i predsjednik Zoran Milanović rekavši između ostalog kako ne postoji kauzalna povezanost između slučajeva.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor: