MORH: Vježba pričuvnog sastava HV-a na poligonima u Slunju i Kninu. Došao i Banožić

29.11.2022. 15:38:00

OBUKA I ZA POMOĆ CIVILIMA

Pričuvnici se osposobljavaju za provedbu procedura i zadaća među kojima su i one za pomoć civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa

Ministar obrane Banožić posjetio je u utorak pripadnike pričuvnog sastava Hrvatske vojske koji su na redovitom godišnjem uvježbavanju razvrstane pričuve na vojnom poligonu 'Eugen Kvaternik' kod Slunja, a zadaća im je uz ostalo pomoć civilnim institucijama u slučaju katastrofa, piše 24sata.

Riječ je o obuci pripadnika razvrstane pričuve iz sastava 1. pješačke satnije 1. pješačke bojne 1. pješačke pukovnije pričuvnog sastava HV-a, koja se provodi radi podizanja sposobnosti za izvršenje dodijeljene misije, priopćeno je u utorak iz Ministarstva obrane.

Pričuvnici se osposobljavaju za provedbu procedura i zadaća među kojima su i one za pomoć civilnim institucijama u slučaju prirodnih i tehničko-tehnoloških katastrofa.

Obuku provode pripadnici djelatnih jezgri pješačkih pukovnija, instruktori iz sastava djelatnih postrojbi HKoV-a te djelatni dočasnici i časnici iz zapovjedništava postrojbi borbene potpore.

„Mnogi od vas gradili su Hrvatsku vojsku, neki aktivnim sudjelovanjem u Domovinskom ratu, neki djelatnom vojnom službom u poslijeratnim godinama, a neki služeći vojni rok ili kao dragovoljni ročnici. Pridonijeti hrvatskoj stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu aktivnost je koja nikada ne prestaje", rekao je pričuvnicima ministar Mario Banožić.

Poručio je da su sposobnost i znanja kojima raspolažu, dragocjena i pridonose snazi i Hrvatske vojske i Republike Hrvatske.

Ministar obrane rekao je kako je važno sagledati aktualnu ozbiljnu ugrozu globalne sigurnosti te da je Vlada RH "beskompromisno izabrala pridonositi jačanju zajedničkih vrijednosti, znajući da i sigurnost i stabilnost ne započinju na našim granicama", dodaju iz MORH-a.

„Hrvatska Vlada povećala je izdvajanja za obranu. Proračun Ministarstva obrane je najveći od Domovinskog rata, nabavljamo suvremene avione, helikoptere, moderniziramo sustave", rekao je Banožić, dodavši da izdvajanje za obranu nije potrošnja, već ulaganje u budućnost.

Naglasio je da to ulaganje ima značajan doprinos na cijeli niz gospodarskih aktivnosti i snaženje hrvatskog gospodarstva.

„Vjerujem kako ste se tijekom vježbi podsjetili što znači snaga zajedništva i pobjednički duh hrvatskog vojnika“, rekao je pričuvnicima Banožić. U okviru obuke na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ kod Slunja i na vojnom poligonu „Josip Markić“ kod Knina provodi se uvježbavanje pričuvnika u temeljnim i specijalističkim vojnim vještinama i zadaćama. Uvježbavaju se i provedbe različitih vrsta taktičkih aktivnosti na razini desetina-vod-satnija.

Pričuvnici koji spadaju u zapovjedni kadar osposobljavaju se u donošenju vojnih odluka i u procedurama vođenja postrojbe. Kao kruna obuke, provode se bojeva gađanja jurišnom puškom VHS, strojnicom 12,7 mm, ručnim raketnim bacačem (RPG), minobacačem 60 mm i haubicom 122 mm D30.

Izvor: 24sata/ Foto: MORH

Izvorni autor: MORH/24sata

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.