Most 136. brigade i voćinski maraton

30.10.2019. 08:37:00

VOĆIN - Obljetnica osnutka 136. slatinske brigade HV-a prvi je put svečano obilježena i u Voćinu. Naime, pripadnici slatinske brigade prvi su 13. prosinca 1991. ušli u oslobođeni Voćin, koji je do tada bio u četveromjesečnoj srbočetničkoj okupaciji. Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, uz potporu Općine Voćin, u povodu toga je organizirala 1. Voćinski maraton. Sudionici utrke i gosti okupili su se kod spomenika poginulim mještanima u središtu Voćina, gdje su im odali počast polaganjem lampiona uz molitvu koju je predvodio voćinski župnik, vlč. Ivan Ereiz, i prisjećanje ratnog zapovjednika brigade Josipa Černija na događaje iz 1991. Svi su se potom u koloni zaputili do mosta preko Voćinke, koji je svečano otvorio Josip Čarni i koji nosi ime 136. brigade HV-a. Nazočnima su se obratili načelnik Općine Voćin Predrag Filić i predsjednik UDVDR-a Ogranak Voćin Darko Božičković. Uslijedila je 3,5 kilometra duga utrka od Mosta 136. brigade do križa na početku mjesta Hum, gdje je u vrijeme okupacije završavao Voćinski kukuruzni put, kojim su mještani potajno izlazili iz okupiranog Voćina. P.Ž.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.