Most Bistrina preimenovan u Most hrvatskih branitelja u čast poginulim herojima Domovinskog rata

11.09.2024. 09:53:00

Most Bistrina u Malostonskom zaljevu preimenovan je u Most hrvatskih branitelja, na prijedlog Udruge veterana 4. gardijske brigade, u znak sjećanja na poginule branitelje koji su dali svoje živote na tom ključnom području obrane hrvatskog juga.

Ovaj most, važan za obranu od crnogorsko-srpske agresije, sada 32 godine poslije, nosi novo ime. Smješten je u blizini spomen-parka posvećenog herojima Ivici Vuci i Goranu Kliškiću, sinu poznatog domaćeg opernog pjevača, koji su poginuli braneći domovinu.

  • "Nikad ih ne smijemo zaboraviti i držimo ih u srcu. Hvala vam lijepa", izjavio je Ratomir Kliškić, otac poginulog Gorana Kliškića, tijekom emotivne ceremonije preimenovanja.

Posebno dirljiv trenutak doživjeli su suborci poginulih branitelja, prisjećajući se teških dana obrane.

  • "Tukli su nas s dominantnih kota s topništvom tako su pokojni Goran i Vuco nastradali od minobacačke granate", rekao je branitelj Romeo Veža.

Mirko Ivančić, potpredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade, naglasio je važnost ovog čina:

  • "Najpoštenije je da se zove Most hrvatskih branitelja jer su oni to zaslužili svojim djelovanjem u ratu, svojim žrtvama što su dali za Hrvatsku, a to je najviše što su imali - svoj život."

Ovaj most sada predstavlja vječni spomen za buduće generacije, kao podsjetnik na žrtve koje su podnijeli branitelji.

  • "Na prvi moment sam se naježio na sve što ste rekli. Prisjeća nas na prošlost koju ne smijemo zaboraviti. Treba poticati mlade da znaju što je bilo, da ne zaboravljaju", kazao je branitelj Nikša Sibiljar.

Branitelj Dane Rendulić također je istaknuo značaj novog imena:

  • "Most je dobio jedno značajno i impresivno ime, pogotovo zato što ima jedan spomenik ovdje iznad mosta, govori mnogo toga, baš kao i nova prometna ploča s nazivom mosta, kao zahvala svim braniteljima i dragovoljacima koji su iznijeli teret rata."

Ceremonija preimenovanja bila je dirljiv podsjetnik na važnost očuvanja sjećanja na poginule branitelje, čiji će doprinos zauvijek ostati upisan u povijest Hrvatske.

Izvor: HRT

Izvor: HRT/Foto:video screenshot / HRT / HTV

Izvorni autor: PDN/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.