Može li sprovod biti ‘lijep’? Svjedoci kažu da je ukop ovog vojnika bio nestvaran

29.08.2023. 12:14:00

DOSTOJANSTVENO

Britanac John Rowley, omiljeni pripadnik 2. bojne, 108. brigade HVO-a, poginuo je na današnji dan 29. kolovoza 1992. tijekom žestokog sukoba za selo Cerik. Rowley je nastradao u žestokim sukobima sa srpskom vojskom pokušavajući održati strateški važnu poziciju ovoga sela, a u njegovoj bojnoj okupio se veći broj stranih dragovoljaca  kao što su Franck Cannon, Dave Duxbury, Lars Newbould, Dave Stone, Jo Forsyth, Tom Woods, Steve Haydock, Gaston Besson, François Roullet i Nicolas L., Ronald Pereversoff, Radek Kaspar, Andreas Strauss…, piše Dnevno.hr.

Foto: Domovinskirat
Britanac ratovao za Hrvate

Rowley je rođen u Kanadi 1961. godine, a u obranu Posavine uključio se u svibnju 1992. kada je pristupio 2. bojni 108. brigade HVO-a Ravne – Brčko u kojoj se tada već nalazio velik broj stranaca. Osvajanje Cerika za hrvatske snage bio je nevjerojatan uspjeh jer im je to mjesto predstavljalo veliku patnju. Blokirali su cestu za Srebrenik, a Srbi su Hrvate iz njega konstantno granatirali. Cerik je, navodi Domovinskirat, bilo posebno teško mjesto za ratovanje jer je Srbima bila iznimno važna točka za držanje koridora otvorenim. Kako svjedoče preživjeli pripadnici HVO-a, uzeli su ga zajedno s Armijom BiH i to je za njih bio vrhunac cijelog ratovanja.

Nije mu bilo spasa

“Nažalost, noć poslije Srbi su pristigli sa specijalnom postrojbom, pobili stražu i zauzeli ga natrag. Iznova smo krenuli osvajati Cerik, no ovog puta bilo je drugačije. Sačekali su nas, napravili dobru zasjedu, vatrom iz teških strojnica. John Rowley je pogođen, Dave Duxbury i ja već smo se oprostili od života gmižući kroz travu. No, Haydock i momci učinili su stvarno sjajan posao zadržavši Srbe dok smo se povlačili i dok su izvukli ranjenog Johna i došli po nas, već potpuno iscrpljene. Oni su se, jedan po jedan, vratili na naše pozicije i pokrili nam izvlačenje. Ozljede su za Rowleyja bile preteške”, svjedoče o tome događaju branitelji.

Rowley je pokopan u vrlo opasnim okolnostima, u Donjim Laništima na katoličkom groblju koje pripada župi Ulice. Pogreb Johna Rowleyja njegovu suborcu, također stranom dragovoljcu Gastonu Bessonu koji je u međuvremenu preminuo, ostao je u sjećanju kao jedan od “najljepših” pogreba u ratu.

Foto: Domovinskirat
Sprovod o kojem se priča

“Pokopan je u jednom sasvim malom selu, smještenom na vrhu brežuljka usred borova. Pozdrav ‘na mjestu mirno’ kraj njegova groba trajao je dobrih deset minuta. Top je u daljini zagrmio, a zrake izlazećeg sunca polako su zagrijavale naša ukočena tijela. Mislio sam o svima onima koje smo već zakopali u zemlju. Lista je bila duga”, napisao je pokojni Besson.

Rowleyjev lijes na posljednji ispraćaj ponijeli su suborci iz 2. bojne 108. brigade HVO-a Radek Kaspar, Steve Haydock, Joe Forstye, Ronnie Pereversoff, Gaston Besson i Tom Woods.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Dnevno/Domovinskirat

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.