MRSIĆU, KANI SE HRVATSKIH BRANITELJA I BRANITELJSKIH MIROVINA JER TI SI ZADNJI KOJI IMA BILO KAKVO PRAVO PRIČATI O TOME!

03.10.2019. 11:28:00

Mrsić poručio HVIDR-i: Povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava

Predsjednik Demokrata Mirando Mrsić poručio je u četvrtak HVIDR-i kako ih se ne boji te će prijedlog zakona o razdvajanju zarađenih od povlaštenih mirovina ići u saborsku proceduru jer "povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava".

"Povlaštene mirovine ne smiju biti svete krave mirovinskog sustava. U mandatu Vlade čiji sam bio član ukinute su povlaštene mirovine političarima, kako saborskim zastupnicima, tako i predsjedniku RH. Mislim da je to najbolji pokazatelj da sam krenuo od sebe u skidanju tereta s leđa građana naše zemlje koji vrijedno i teško rade kako bi u starosti od mirovine mogli dostojno živjeti", odgovorio je Mrsić u otvorenom pismu HVIDR-i koja ga je prozvala zbog slanja u saborsku proceduru prijedloga izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju.


Nisam tražio smanjenje, ukidanje ili obustavu braniteljskih mirovina

Mrsić napominje kako niti jednom riječju ili rečenicom nije tražio smanjenje, ukidanje ili obustavu isplata braniteljskih mirovina. "Dapače, domovina i tako treba pokazati zahvalnost ljudima koji su svoje živote i zdravlje stavili na njezin branik. Samo sam tražio i nastavit ću tražiti da se stvari nazovu pravim imenom. Da se mirovine iz rada, zarađene mirovine, odvoje od mirovina po posebnim propisima, od povlaštenih mirovina. Isto tako, kao i braniteljske, tražim da se iz mirovinskog sustava izdvoje sve povlaštene mirovine, uključujući i mirovine NOB-a, domobranske, MUP-a i sve ostale", navodi u pismu HVIDR-i čelnik Demokrata.

Sve mirovine koje nisu stečene iz rada trebaju, kaže, van iz mirovinskog sustava.

"Povlaštene mirovine su zapravo financijske naknade koje je politika u nekom trenutku odlučila dodijeliti pojedinim skupinama u društvu. I to treba otvoreno reći. Građani imaju pravo znati koliko ih koštaju pojedine odluke politike, jer je riječ o javnom novcu. Mogli bi i cijenjeni članovi HVIDR-e krenuti od sebe i pokazati da im je i danas – kao u Domovinskom ratu - stalo do Domovine u koju se toliko zaklinju. Slobodu i demokraciju za koju su se borili i ginuli branitelji Hrvatske nemate pravo pretvoriti u novo jednoumlje u kojemu ćete prijetnjama nametati svoja politička uvjerenja i opredjeljenja te odlučivati što je dopušteno, a što nije. Ne želite valjda biti kao SUBNOR", pitao je Mrsić HVIDR-u.

VEZANE VIJESTI:

Izvor: pv/h/Direktno.hr/PDN/Foto:faH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.