Mrsiću na tapeti i dalje hrvatski branitelji:'Porast broja branitelja najbolji je argument zašto treba izdvojiti sve povlaštene mirovine'

10.10.2019. 10:43:00

Nevjerojatnom je Mrsić nazvao situaciju da o mirovinskom sustavu govori samo ministar branitelja, dok ministri mirovinskog sustava i financija šute i skrivaju činjenice od građana

Iako je organizirao okrugli stol s ciljem da diskreditira sve one koji se zalažu za uvođenje reda u mirovinskom sustavu, ministar Tomo Medved zapravo je otkrio poražavajuću istinu da će se broj povlaštenih mirovina iz godine u godinu još samo povećavati. Ministar Medved je, naime, potvrdio činjenicu da je u proteklih pet mjeseci – 25 godina nakon završetka Domovinskog rata - Hrvatska dobila novih 1097 branitelja, budućih korisnika povlaštenih mirovina“, komentirao je predsjednik Demokrata Mirando Mrsić informacije s okruglog stola što ga je u srijedu organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Mrsić izražava žaljenje što ga ministar Medved nije pozvao na okrugli stol. „Žao mi je što nisam bio pozvan na taj okrugli stol da ministru Medvedu i ostalim sudionicima iznesem argumente zašto je nužno izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava i predstavim naš prijedlog zakona. Ovako se taj skup pretvorio u okrugli stol istomišljenika s kojega nismo čuli niti jedan valjan argument protiv mojeg prijedloga, ali smo zato saznali dodatne razloge zašto je potrebno provesti izdvajanje povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava. Saznali smo da broj branitelja i dalje raste, što znači da će rasti i broj budućih korisnika povlaštenih mirovina, dok istovremeno sve veći broj mladih obitelji odlaze iz Hrvatske. Sve to predstavlja dodatno opterećenje za mirovinski sustav. Uzimajući u obzir dosadašnja stečena prava i porast broja branitelja, mirovinski sustav će se urušiti ako se ne krene u razdvajanje svih mirovina po posebnim propisima, odnosno povlaštenih mirovina“, upozorio je Mrsić.

Nevjerojatnom je Mrsić nazvao situaciju da o mirovinskom sustavu govori samo ministar branitelja, dok ministri mirovinskog sustava i financija šute i skrivaju činjenice od građana. „A činjenice su sljedeće: izdvajanjem povlaštenih mirovina iz mirovinskog sustava otvorio bi se prostor za povećanje radničkih mirovina i do 20 posto. Izdvajanje mirovina po posebnim propisima ne bi značilo ukidanje ili smanjenje braniteljskih i ostalih mirovina, već bi isključivo osiguralo stabilnosti mirovinskog sustava i otvorilo prostor za rast radničkih mirovina. Transparentnost mirovinskog sustava treba biti cilj svake ozbiljne vlade, no jučerašnji okrugli stol Medvedovih istomišljenika još jednom je, na žalost, potvrdio da su povlaštene mirovine svete krave mirovinskog sustava“, zaključio je Mrsić i pozvao ministra financija da javnosti podastre točne podatke o tome koliko Hrvatska godišnje potroši na stečena prava i beneficije hrvatskih branitelja.

Izvor: Vecernji.hr/Foto:Patrik Macek/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.