MUČNA ISPOVIJED POLICAJCA IZ ZADRA: Sedmorica su silovala maloljetnicu, mi ih uhapsili, a sudac ih pustio

15.10.2019. 11:13:00

Sedmorica osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra koje se, prema kaznenoj prijavi policije, odvijalo u više navrata tijekom godine dana, pušteni su da se brane sa slobode iako bi, prema navodima stručnjaka, mogli utjecati jedni na druge i dogovarati iskaze.

Odluku o puštanju na slobodu potpisao je sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković.

–  Djevojčica od tek 15 godina silovana je i ucijenjena, a sada, kada je sve prijavljeno i otkriveno, sredina u kojoj živi je ponižava. Na njoj su se godinu dana seksualno iživljavali i to smo u istrazi dokazali, jer ona je nakon što je i prvi put na silu prisiljena na radnju izjednačenu sa silovanjem, bila ucjenjivana navodnom snimkom s mobitela i sve je počinila u strahu. Pa to je bilo dijete od 15 godina.

Da ne bi objavili snimke, tražili su od nje nove usluge, a onda bi opet prijetili novom snimkom.

I kada je nakon sedam takvih radnji i iživljavanja zaprijetila policijom, bivši dečko istukao ju je i zaprijetio da će je ubiti. Iz straha ni onda nije išla u policiju, nego je tek nakon devijantnog ponašanja sve rekla psihologinji, oni centru, centar nama, a mi smo ih priveli. Pet mlađih punoljetnika i dva maloljetnika. I onda ih sudac pusti… – prenosi Večernji list žalopojku policajca iz Zadra.

U nastavku priče je pojasnio:

–  Pazite, pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane približavanja, a ona uopće nije ispitana, kao i još neki svjedoci čiji nam roditelji sada tvrde kako ne žele sudjelovati u tome, a pogotovo nakon što su osumnjičeni za silovanje i bludne radnje pušteni, što im je valjda signal da je ona, kako čitamo na društvenim mrežama, valjda sama kriva. Nije kriva i svatko bi se trebao zamisliti nad time da je, ne daj Bože, njegovo dijete u pitanju…

Mjere opreza

Isti izvor iz policije i drugi dan nakon što je objavljena prijava za silovanje, danas šesnaestogodišnjakinje u jednom selu pokraj Zadra, a koje se dogodilo sedam puta od kolovoza prošle do srpnja ove godine, bio je šokiran odlukom zadarskog suca Ivana Markovića.

Taj se sudac nije se osobno  spustio među novinare pred zadarski sud, o njegovim odlukama, načinu novinarskog izvještavanja i o samom slučaju govorio glasnogovornik zadarskog županijskog suda Hrvoje Visković. Kaže da ih je sudac Marković pustio osumnjičene zato što je zaključio da nema opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

– Sudac ih je pustio uz mjere opreza. On je zaključio da opasnosti od ponavljanja djela nema. Zaključio je da postoji opasnost utjecaja na svjedoke i istražni zatvor zamijenio je mjerama opreza – kazao je Visković.

Mjere opreza, kaže, uključuju zabrane približavanja žrtvi, zabrane bilo kakvog komuniciranja s njom i javljanje policijskoj postaji dva puta mjesečno. Od sedmorice osumnjičenih, petorica su bila privedena, a dvojica su maloljetnici koji se, objasnio je, samo spominju u kaznenoj prijavi te nisu ni ispitani, ni privedeni.

Što se ispitivanja žrtve tiče, kaže, još se nije dogodilo, a slijedi nakon što državni odvjetnik pošalje prijedlog.

– Žrtvu će se ispitati kad zaprimimo prijedlog državnog odvjetnika – rekao je Visković, a onda nešto poručio i o percepciji javnosti zbog puštanja osumnjičenih na slobodu.

– Što se tiče percepcije javnosti, ona je vođena uglavnom bombastičnim napisima u novinama. Oni su jednostrani i novinari ih stavljaju radi čitatelja te što veće čitanosti, a ne zbog onog što se stvarno dogodilo. Na ovakav se način često dogode tenzije. O detaljima dalje neću govoriti, ova istraga je tajna, pogotovo zato što su maloljetnici umiješani – kazao je glasnogovornik zadarskog suda.

Upitan je li sudac Marković napravio grešku kada je osumnjičene počinitelje pustio na slobodu, Visković nije želio komentirati, a na pitanja novinara o snimkama čina kojima su ucjenjivali 16-godišnju djevojku, Visković kaže da nisu priložene u sudski spis.

– Snimke silovanja nisu dostavljene u sudski spis, ali je obrana dostavila neke svoje snimke – rekao je Visković.

Policijski izvori tvrde da snimke postoje i da su dokaz protiv počinitelja. Policija širi istragu, a mnogi su  nevjerici da nitko od žrtvinih prijatelja nije sve prijavio, postavljaju i pitanje odgovornosti škole, centra, naposljetku i roditelja, ali i svih onih pored kojih se ovakve stvari događaju.

Na slučaj su reagirali brojni, od predsjednice preko pravobraniteljica i psihologa do inicijative “Spasi me”.

– Zgrožena viješću o spolnom zlostavljanju i ucjeni maloljetnice, pozivam nadležne institucije i društvo u cjelini da s posebnom pozornošću ustrajemo u borbi protiv svih oblika nasilja, posebice nasilja u kojemu su žrtve maloljetnici. Ne smijemo zatvarati oči nad nasiljem u našem društvu jer se time žrtve dodatno zlostavljaju – stoji u objavi na Twitteru Kolinde Grabar-Kitarović.

Ministar Božinović je kazao “nisam se osjećao dobro kada sam pročitao vijest iz Zadra”

– Slučaj je zastrašujuć i zabrinjava, kaže pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

– Ako su podaci iz medija točni, zabrinjava što je riječ o okrutnom vršnjačkom nasilju na koji okolina očito dulje vrijeme nije reagirala. U odluku suda ne mogu ulaziti, ali ono što je važno je da se zaštiti žrtva, a počiniteljima bude pružena stručna pomoć – kazala je dječja pravobraniteljica.

– Centar za seksualna prava i Zaklada SOLIDARNA uputile su institucijama otvoreno pismo u kojem su zatražile od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da “odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića, a od DORH da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog Županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj.

Izvor: Maxportal/Foto:pxll

Izvorni autor: M. Marković

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.